De treinen worden rustig ontruimd.
De treinen worden rustig ontruimd. Foto: Christian Pfeiffer

Huilend verlaten reizigers het perron

Vervolg van de voorpagina

WEESP - Een groep meisjes staat bij de OV-poortjes bij de ingang van het station Weesp. Geschrokken, een van hen huilt hard. De conducteur praat indringend met haar. Het gebeurde voor haar ogen, zegt ze.

Maandagavond 19.00 uur, op station Weesp komt een jonge vrouw onder de trein. Het spoorwegpersoneel besluit snel treinen en perrons te ontruimen. De reizigers zijn begripvol. Met vele tientallen komen ze samen beneden in het station, schuilend tegen de regen en de wind. Ook in de tunnel staan reizigers. Gestrand, maar niemand die het zich erg lijkt aan te trekken. Sommigen bellen het thuisfront. Op de achtergrond dringen de geluiden vanaf het perron door. Hartverscheurend. Drie puberjongens zwaaien ietwat lollig met hun telefoon. Hun avondje shoppen gaat niet door, zo zeggen ze. Ze hebben foto's gemaakt, zo laten ze merken. Een man grijpt in en spreekt de drie vermanend toe.

De conducteur begint te inventariseren wie er slachtofferhulp wil en pendelt van de groep aangeslagen reizigers naar de andere. Hij doet zijn best. De machinist van de trein is uit beeld verdwenen, hij is opgevangen. Dan wordt het stil: de brancard met de zwaargewonde jonge vrouw wordt door het station naar de gereedstaande ambulance gereden. Een stoet doktoren, brandweermensen en agenten gaat erachteraan. Naar het AMC, roepen ze de ontroostbare naasten toe. Als dat allemaal voorbij is, blijft de stilte hangen. Het lijkt wel minuten te duren voor er iemand is die de draad weer oppakt, een man met aktetas. Rond half tien wordt het treinverkeer hervat.