Het appartement krijgt de meeste plakkers van de aanwezige vijftigplussers: want ja, wie wil dat nu niet?
Het appartement krijgt de meeste plakkers van de aanwezige vijftigplussers: want ja, wie wil dat nu niet? Foto: Ruth van Kessel

Het liefst appartementen in de Laurentiuskerk

WEESP - Bij de ontwikkeling van het gebied rond de gedeeltelijk te slopen Laurentiuskerk legt ontwikkelaar Van Vliet/Van Wijnen de bal bij de potentiële kopers neer. Hoe zien zij hun ideale woning en leefgebied? Maandagavond was in het Hart van Weesp de eerste avond in dit proces, met als opvallendste uitkomst dat appartementen hoog op het wensenlijstje staan van toekomstige bewoners.

door Ruth van Kessel

"Wij vragen aan u welk type woning wij moeten gaan bouwen." De boodschap van Marten Boerema, adjunct-directeur van ontwikkelmaatschappij van Wijnen is simpel. Deze vrijheid voelt bijna ongemakkelijk voor het 50-koppige publiek, dat op deze avond afkwam als potentiële koper van een woning op het terrein van de Laurentiuskerk. Zijn er dan echt geen kaders? Hoe moeten de schetsen gelezen worden die beoogde architecten Ellen Sander en Janton Stork presenteren in een diapresentatie? "Zie het als denkrichting en mogelijkheden", benadrukt Boerema nog maar een keer. "En heeft u ideeën die wij nog niet verzonnen hebben, laat het ons weten. We kunnen nu nog alle kanten op."

Na de presentatie, die moet inspireren en aan het denken moet zetten, moeten de bezoekers aan de slag. Opvallend is het grote percentage vijftigplussers dat afkomt op dit project. Enkele jongeren hebben ook de stap gewaagd: zullen de woningen te betalen zijn voor starters? "Schrijf maar op", is opnieuw het antwoord van de organisatie. Als die behoefte er is, zal het zeker onderzocht worden. De bezoekers gaan in de weer met post-it-blaadjes die ze kunnen plakken bij hun voorkeuren. Welk type woning wenst u? Het appartement - liefst op de begane grond en met uitzicht op Smal Weesp - wint het van de eenlaagse stadsboerderij en het tweelaagse herenhuis. Voor het type stadswoning is minder belangstelling. Onrust in de zaal als blijkt dat de pastorie en de kerktoren nog buiten de plannen worden gehouden. Die zal Van Vliet in een later stadium gaan ontwikkelen. De teleurstelling hierover is groot: veel aanwezigen zagen zich al zitten in een uniek appartement met uitzicht op de Kom. Aan de belangstellenden wordt ook gevraagd welke wensen zij hebben op het gebied van bouwstijl, tuin en parkeren. Plakkers met 'modern, geen klassiek!' hangen pal naast plakkers met 'klassiek en historisch'. Voor de tuin gaat de voorkeur veelal uit naar een privétuin, maar een deel mag ook gedeeld worden. Of heel Weesp mag meegenieten van dit groen is nog maar de vraag.

Combineren
Architecten Sander en Stork luisteren goed naar de wensen. Het is voor hen de eerste keer dat ze op deze manier een basis leggen voor een ontwerp. Sander: "Inderdaad opvallend veel belangstelling voor appartementen. Ontzettend mooi om te zien hoe mensen meedenken en vooral leuk dat we aan de slag kunnen met wensen die nu bij de mensen leven. Het wordt een enorme uitdaging om wensen te combineren." Hoe voortvarend de ontwikkelaar ook handelt, het laatste woord over de realisatie ligt echter nog steeds bij het kerkbestuur van de katholieke kerk. Vicevoorzitter Gerard Tijssen: "In de intentieverklaring tot verkoop hebben we Van Vliet/Van Wijnen een half jaar de tijd gegeven om met een maatschappelijk gedragen plan te komen. We zitten in een constructief proces, maar de kerk is nog steeds van ons."