Het scholenproject met Navarra vormde de aftrap van het Weesp Chamber Music Festival.
Het scholenproject met Navarra vormde de aftrap van het Weesp Chamber Music Festival. Foto: Ruth van Kessel

Weesp Chamber Music Festival was topkwaliteit voor een vriendenprijs

WEESP – Nu het Navarra String Quartet maandagochtend in alle vroegte weer vertrok naar een volgend optreden in Canterbury, Engeland, ebben de klanken van de tweede editie van het Weesp Chamber Music Festival langzaam weg en keert de rust terug aan de Oudegracht.

door Ruth van Kessel

Vier dagen lang, van donderdag tot en met zondag, stond de Van Houtenkerk aan de Oudegracht in het teken van kamermuziek. Het Engelse Navarra String Quartet, met Weesper altvioliste Simone van der Giessen als linking pin met Weesp, gaf er samen met bevriende en internationaal bekende musici zes gevarieerde concerten. Alle zes concerten in het festival waren zo goed als uitverkocht, vertelt organisator Ria van der Giessen the day after. "We hebben alleen maar positieve geluiden gehoord. De musici voelden zich zo enorm welkom in Weesp, het gaf hen vleugels en dat was te horen in de muziek. Kippenvel, hoe alle positieve energie samenkwam! De musici wisten ook niet wat hen overkwam en ze zijn internationaal toch heel wat gewend. Deze energie maakt het Weesp Chamber Music Festival uniek en toont Weesp van haar beste kant."

Op de vraag welk concert voor haar het hoogtepunt was, aarzelt Van der Giessen. Was het het zondagochtendconcert toen acht musici zonder onderbreking doorspeelden en het zonlicht zo magisch door de kerk scheen? Was het de uitdrukking op het gezicht van dat vierjarige meisje dat het hele concert door alleen maar ademloos heeft geluisterd naar de muziek? Het doodstille publiek? Of was het het zaterdagavondconcert met tenor Ben Johnson, die na afloop het publiek bedankte voor zijn ondersteunende aandacht? Of het Jeugdconcert met het Cuypersensemble of het sprookje van Grim, het scholenproject met de Weesper basisscholen? Van der Giessen zou het niet kunnen zeggen. Maar één ding weet ze wel: "Dit festival is vooral een kwestie van geven geweest. Mensen hebben enorm geïnvesteerd zonder aan geld of vergoedingen te denken. De musici gaven hun topkwaliteit voor een vriendenprijs, maar ook was er een leger aan mensen bij betrokken in de vorm van gastgezinnen waar de musici mochten slapen, vrijwilligers en mensen die hun huis ter beschikking stelden voor repetities en voor de catering zorgden en de lange lijst met sponsors: dit festival werd door Weesp op handen gedragen. Dat voelden alle betrokkenen en klonk door in de muziek. Het was prachtig!"

Sleutels en repetities
Van der Giessen beschrijft het leven aan de Oudegracht de afgelopen dagen: "Ons huis was de centrale plek waar de groep bij elkaar kwam om te eten. De meesten waren al vanaf dinsdag in Weesp. Omwonenden boden spontaan aan om voor het eten te zorgen, dus elke avond was het weer spannend wat de pot schafte en in mijn keuken staat geen bord meer op zijn oude plek. Maar wat een verlichting was dit ten opzichte van vorig jaar, toen Mels en ik eigenlijk de hele catering alleen verzorgden. Na het eten gingen de musici snel aan het repeteren: een buurvrouw stelde haar vleugel beschikbaar en gaf gewoon haar sleutel af. Musici konden binnenlopen wanneer ze maar wilden." Van der Giessen roemt ook alle hulptroepen in de organisatie: de website, de PR, de samenwerking met muziekschool Globe, de VVV en Stadsherstel. Ze lacht: "Deze spirit is geweldig, ik ben bang dat er volgend jaar gewoon weer een derde editie komt."