Met het theaterstuk 'Johanna de Waanzinnige' trekt Zone 1380 langs Weesper scholen.
Met het theaterstuk 'Johanna de Waanzinnige' trekt Zone 1380 langs Weesper scholen. Foto: Ruth van Kessel

Een avond vol theater en literatuur

WEESP - Een indrukwekkend theaterstuk over Johanna de Waanzinnige, Weesper schrijvers aan het woord en een literaire quiz met cabaretière Cindy Pieterse: met het Weesper Boekengala is de Boekenweek zaterdagavond ook in Weesp goed van start gegaan.

door Ruth van Kessel

Het Weesper Boekengala heette vorig jaar nog het Weesper Boekenballetje, dit jaar kreeg het literaire evenement van Zone 1380 in samenwerking met Boekhandel De Kleine Prins de naam het 'Weesper Boekengala' mee. Veel Weesper literatuurliefhebbers kwamen zaterdagavond af op het gevarieerde programma.

Maatschappelijke waanzin
De Boekenweek, die duurt van 7 tot en met 15 maart, heeft dit jaar het thema 'waanzin'. Voer voor Zone 1380 om er een toneelstuk over te schrijven. Huisdocent en regisseur Remy van Tilburg laat het personage Johanna de Waanzinnige op ontroerende wijze afscheid nemen van haar geliefde, maar dode, prins Filips. Naast Remy van Tilburg schitteren ook de docenten Dieuwertje Stienstra en Bas Moser van de Weesper theaterschool. Op het Weesper Boekengala beleefde de eenakter haar première. Danielle Meyer van Zone 1380 is blij verrast met alle goede reacties: "Het is mooi te merken hoe goed de boodschap door jong en oud wordt begrepen. Het gaat over afscheid nemen, hoe doe je dat? Is het waanzin wat Johanna doet of juist niet?" Zone 1380 speelt het toneelstuk de komende drie maanden voor scholen in Weesp en in de regio en wordt hierin gesteund door Stichting Leefbaar Weesp, Muiden en Muiderberg. Meyer: "Vanuit de overtuiging dat theater mensen verbindt en iets is dat in de maatschappij leeft en tastbaar is, zijn we dit scholenproject gestart. We denken dat het heel herkenbaar voor kinderen en jongeren is en een mooie manier om het onderwerp 'afscheid nemen' bespreekbaar te maken in een klas."

Moordkoppen
Maar op het Weesper Boekengala draaide het natuurlijk voornamelijk om Weesper schrijvers. En dat zijn er best veel, zo ontdekten Zone 1380 en De Kleine Prins en daarom koos de organisatie dit jaar voor een selectie, gebaseerd op actualiteit. Natuurlijk was daar Nathalie Scheffer en haar initiatief om met hulp van Weespers de Weesper Boekhandel te realiseren. Uitgever Frans Cladder nam de honneurs waar voor Aukje en Gjalt Zondergeld en vertelde over deel 2 van de Geschiedenis van Weesp. Vreneli Stadelmaier nam gasten een test af om te onderzoeken of er meer mensen zijn die leiden aan het zogenaamde 'bedriegercomplex', het onderwerp van haar eind vorig jaar verschenen boek 'F*ck die onzekerheid'. Lars Boom vertelde over het dilemma van een schrijver van films met een historische boodschap: hoe schipper je tussen feiten en je eigen verhaal? Zijn film 'Michiel de Ruyter' trekt volle zaken. Esther Werneke, samen met Marja Venema auteur van het boek 'Moordkoppen', ging in op het ontstane tumult rond het boek: Weespers zouden zich herkennen in de personages en niet heel fraai worden afgeschilderd. Meyer: "Esther benadrukte dat dat niet hun bedoeling was geweest. Volgens haar gaat het in het verhaal om herkenbare situaties en dat elke gemeente wel dit soort personages kent. Of ze iedereen heeft kunnen overtuigen van hun bedoelingen is nog maar de vraag, want er klonk veel gemor in het publiek. Ik heb het boek zelf niet gelezen."

Verzin een naam
Vorig jaar Weesper Boekenballetje, dit jaar Weesper Boekengala, waarom die naamsverandering? Meyer legt uit: "De naam Boekenbal mochten we van de officiële Boekenweekorganisatie niet zomaar op Weesp plakken. Dus hadden we er Boekenballetje van gemaakt. Weesper schrijver Rindert Kromhout vond dat toch te denigrerend en stelde het Weesper Boekengala voor als nieuwe naam. Wij vinden dat gedoe met de naam wel geinig en dagen hierbij Weespers uit: wie verzint de naam voor het boekenfeest van volgend jaar? Als beloning zal hij of zij uitgeroepen worden tot eregast van het evenement."

'Verzin een naam en word eregast op het boekenfeest in 2016'