In februari Lover & Lover, afgelopen weekend een clown en bubbels; Marjolein blijft feestvieren.
In februari Lover & Lover, afgelopen weekend een clown en bubbels; Marjolein blijft feestvieren.

'Heerlijk als iemand hier nóg mooier de deur uitgaat'

WEESP - Fallati bestaat 25 jaar. Marjolein Hoogstraten is nog steeds zo blij met haar zaak en haar klanten, dat ze één feestje niet genoeg vindt. Afgelopen maand bracht ze tot twee keer toe de Nieuwstraat in rep en roer en wat de Weespse betreft gaat ze het hele jaar zo door.

door Marieke van Veen

Ja, er is leegstand. Ja, het zijn lastige tijden voor ondernemers. En ja, de consument heeft minder te besteden. Maar Hoogstraten heeft helemaal geen zin om daar lang bij stil te staan. "De schouders eronder, dat is mijn motto. Met kniezen bereik je niks."

Het koffiezetapparaat pruttelt bij jou de hele dag?
"Toen ik als jong meisje met mijn moeder ging winkelen, kwamen we altijd in een zaak waar mijn moeder koffie kreeg aangeboden. Toen wist ik al: als ik later een eigen winkel heb, doe ik dat ook. Een klein gebaar, maar een klant voelt zich gewaardeerd en welkom. Ik noem mijn klanten ook liever gasten trouwens."

Je gasten zijn je trouw hè?
"Er zijn er die al 25 jaar bij me komen. Sommigen zijn vriendinnen geworden. Hoe meer je van iemand weet, hoe beter je kunt adviseren. Ik koop zelfs letterlijk op mijn klanten in. Zo van: die jurk zou A goed staan, of dat is echt een bloes voor B. Als ik het binnen heb, laat ik het ze zien. Meestal kopen ze het dan ook haha, maar als ze het niks vinden: even goede vrienden. Die koffie krijgen ze sowieso."

Ben jij het boegbeeld van jouw doelgroep?
"De kleding die ik verkoop, vind ik zelf heel mooi en draag ik zelf ook graag. Mode verandert natuurlijk steeds en ik ben de afgelopen 25 jaar ook veranderd en ouder geworden. Dat geldt ook voor mijn doelgroep. Mijn klanten groeien met mij mee en andersom."

'Hoe beter je iemand kent, hoe beter je haar kunt adviseren'

25 jaar geleden...
"... stond ik met een jeanskraam op de markt. Tot mijn vader hoorde dat er een winkel vrijkwam in de Slijkstraat. Die eerste winkel was heel eh... kneuterig. Een marktkraam met muren zeg maar. Maar het liep als een tierelier. Ik verkocht jeans voor vrouwen, mannen en kinderen, maar had vooral dames in de winkel. Daarom ben ik de damesmode steeds meer gaan uitbreiden en uiteindelijk helemaal gestopt met de heren- en kinderkleding. Negen jaar geleden ben ik verhuisd naar dit heerlijke pand in de Nieuwstraat."
Het pand in de Slijkstraat was te klein geworden?
"Mijn collectie komt hier beter tot zijn recht. Daar was wel een fikse verbouwing voor nodig, dit was een groentezaak. De extra ruimte gaf me de kans om ook mijn assortiment en daarmee mijn klantenkring uit te breiden. Dat is van grote waarde geweest, want dankzij de investering van toen bestaat Fallati ondanks de afgelopen magere jaren nog steeds."

Hoe zwaar heb je het (gehad)?
"Het is voor geen enkele ondernemer makkelijk geweest. Financieel krabbelt Nederland overeind, maar ik voorspel dat ook de komende periode nog veel ondernemers zullen stoppen. Niet per se in Weesp hoor. Maar ik bedoel dat veel ondernemers moegestreden zijn."

Jij niet!
"Ik haal nog steeds veel voldoening uit Fallati. Het inkopen blijft leuk, maar het allermooiste vind ik toch als iemand hier de deur uitgaat met iets waarin ze zich nóg mooier voelt. Ook haal ik energie uit het feit dat steeds meer Weespers beseffen dat ze in Weesp moeten winkelen om de winkels hier te houden. We hebben elkaar nodig. Zonder winkels zou Weesp heel saai zijn."