Fahima Popal van Vrouwen van Weesp begeleidt muzikale act.
Fahima Popal van Vrouwen van Weesp begeleidt muzikale act.

Weesp viert volop Internationale Vrouwendag

WEESP - Vrouwennetwerk Tafel van Weesp greep zondag Internationale Vrouwendag aan om met een speciaal event in de City of Wesopa vrouwen elkaar te laten inspireren. Vrouwen van Weesp deed dit een dagje eerder en hield op zaterdag haar jaarlijkse familiefeest in de zaal van WVGV.

Vrouwen van Weesp viert al bijna tien jaar Internationale Vrouwendag met een familiefeest, waar zowel vrouwen, mannen en kinderen welkom zijn. Voor vrouwennetwerk Tafel van Weesp was het de tweede keer in hun ruim eenjarige bestaan. Op hun event in de City of Wesopa stonden de deuren alleen maar open voor vrouwen en inspireerden de deelneemsters elkaar met powerpraatjes over de passie in hun leven. Beide evenementen werden goed bezocht.

Vrouwen van Weesp
In de zaal van WVGV aan de Papelaan melden zich zaterdag gasten met zo'n zestien verschillende nationaliteiten. Een bonte verzameling aan mensen, kriskras door elkaar en uitbundig met elkaar in gesprek. Het thema is dit jaar 'ontmoeten'. Voorzitster Fahima Popal nodigt aanwezigen uit om te vertellen hoe in hun cultuur mensen elkaar begroeten. Veel overeenkomsten, maar ook verschillen die tot misverstanden kunnen leiden. Spreekster Mien van de Gender laat in een film zien hoe gebaren in culturen heel verschillend uitgelegd kunnen worden. Hoe positief is die duim omhoog? In sommige landen heeft de omhooggestoken duim de betekenis 'fuck off', dus een beetje voorzichtigheid is raadzaam, zo lacht de Weespse. De avond vult zich met speeches en muzikale acts. Burgemeester Bas Jan van Bochove is speciale gast. In zijn openingsspeech benadrukt hij het belang dat mensen zich vanuit hun eigen cultuur een plaats verwerven in Weesp, waarbij integratie het toverwoord is. Vrouwen van Weesp is hier een mooi voorbeeld van, aldus de burgervader.

Tafel van Weesp
Bij het professionele vrouwennetwerk draait het zondagmiddag allemaal om passie: Waar kom jij je bed voor uit? Hoofdspreekster is Mariëtte Christophe, topvrouw bij de politie. Zij geeft de aanwezigen een inkijkje in de struggle die zij heeft moeten leveren als leidinggevende vrouw binnen een mannenorganisatie, waar zij in de jaren zestig als een van de eerste vijf vrouwen aan de politie-academie instapte. Het vrouwelijke publiek hangt aan haar lippen. Na Christophe zijn de Weesper dames zelf aan de beurt en vertellen zij over de keuzes die ze gemaakt hebben, de kansen die zij gepakt hebben en de initiatieven die ze in hun hoofd hebben. Tafel van Weesp-dame Ilona Bos is een van de organisatoren van het evenement: "In ons vrouwennetwerk is het doel dat je elkaar inspireert en met deze powerpraatjes lukt dat geweldig. Zo vertelde Ti Fens in haar powerpraatje dat ze bezig is met de organisatie van een 'geluksroute' in Weesp. Hoe leuk is het dan dat Wendela Bogerd van de Groene Griffioen zich spontaan aanmeldt om hieraan mee te werken?"

Na een interactieve ronde waarbij sprekers en gasten met elkaar ideeën uitwisselden, zorgde Weesper zangeres Sandra van der Spruit voor een swingend slotakkoord.

Mariette Christophe spreekt bij Tafel van Weesp.