De Euro Kringloop voldoet niet aan de regels voor detailhandel op het bedrijventerrein en moet sluiten.
De Euro Kringloop voldoet niet aan de regels voor detailhandel op het bedrijventerrein en moet sluiten. Foto: Christian Pfeiffer

Waarom moet winkel op bedrijventerrein dicht?

WEESP - Een eettafel compleet met stoelen, een lekkere bank, een ruime buffetkast en nog wat leuke accessoires: je haalt het allemaal voor weinig bij de Euro Kringloop aan de Pampuslaan op bedrijventerrein Noord in Weesp. Maar niet lang meer, want deze tweedehandswinkel moet dicht van de gemeente. Waarom? En waarom mogen andere zaken op het bedrijventerrein wel openblijven?

Ondernemer Ben Vrenegoor opende in oktober 2014 zijn kringloopwinkel aan de Pampuslaan. Het bedrijfspand stond leeg, is eigendom van een beursgenoteerde vastgoedmaatschappij en Vrenegoor kon er terecht. Na de opening kwam de gemeente kijken. Probleem: de kringloopwinkel op die plek mocht niet. Vrenegoor probeerde nog iets in het voormalige pand van Opel Kors aan de Hogeweyselaan, maar dat lukte niet. Er zit niets anders op dan te sluiten, terwijl de zaak volgens de eigenaar goed liep. Dat overkwam ook andere ondernemers die niet binnen de regels bleven. De gemeente noemt voorbeelden van een kapperszaak, een wijnoutlet, een bedrijf dat golfspullen verkocht en een tassenproducent die publieksverkopen hield.

Checken
Over het optreden van de gemeente is Vrenegoor zeer ontevreden. Dat lokte een reactie uit bij VVD-fractievoorzitter Alexander Bruch. Hij vindt de kritiek op de gemeente onterecht en stelt dat de ondernemer het zichzelf moet verwijten. Het getuigt volgens Bruch namelijk niet van goed ondernemerschap om een zaak te openen zonder eerst bij de gemeente het bestemmingsplan te checken. Als Vrenegoor dat gedaan had, was hem verteld dat de vestiging van detailhandel op bedrijventerreinen aan allerlei regels is gebonden. Die regels zijn uitgelegd in nota's en vastgelegd in bestemmingsplannen. De basisregel die geldt in Weesp is: detailhandel op het bedrijventerrein mag niet. Toch kun je als consument terecht bij de bouwmarkt, autodealer, watersportwinkel, bandenspecialist, horrenleverancier en serrebouwer: allemaal te vinden op de bedrijventerreinen Nijverheidslaan en Noord in Weesp. En er zijn nog wel meer zaken die op het bedrijventerrein leveren aan consumenten. Zo lazen we laatst in het WeesperNieuws dat je op het Van Houten Industriepark terecht kan voor je wenkbrauwen. Hoe zit dat dan? We zijn er niet per geval ingedoken, maar we mogen ervan uitgaan dat deze bedrijven wel binnen de regels blijven. Er gelden namelijk uitzonderingen op het detailhandelverbod. Bijvoorbeeld voor grote goederen die je niet in de binnenstad wilt hebben, zoals auto's, keukens en serres. En voor grote winkels die niet in de binnenstad passen, zoals bouwmarkten, tuincentra en meubelzaken. Als je geen 'volumineuze goederen' verkoopt, kun je op sommige delen van het bedrijventerrein (Bloemendalerweg, Hogeweyselaan) nog steeds een winkel openen. Maar dan moet de winkel heel groot zijn (minstens 1500 vierkante meter), het parkeren moet geregeld zijn, er mag geen food worden verkocht en nog wat van die voorwaarden. Action had daar wel oren naar, maar omdat er een Lidl bij kwam (food), ging dat feest niet door.

Het ene mag dus wel, het andere niet. Allemaal leuk en aardig, maar waarom geeft de gemeente dit niet vrij? Menig consument wil maar wat graag lekkere grote, goedkopere winkels in de buurt. Hoeven ze Weesp niet uit, goed voor iedereen. Maar de gemeente blijft strikt op dit punt omdat ze de binnenstad wil beschermen. Niet alleen de winkels, ook de horeca, het toerisme en de leefbaarheid. Immers, als winkels op het bedrijventerrein de klanten wegtrekken, wat blijft er dan van je centrum over en uiteindelijk van je stad? Verder geldt dat een bedrijventerrein is bedoeld voor bedrijven die milieuhinder en gevaar kunnen opleveren: daar wil je niet hele hordes consumenten hebben rondhangen. Weesp heeft weinig vrijheid voor eigen beleid, want de provincie Noord-Holland schrijft de koers voor. De provinciale detailhandelvisie is onlangs zelfs aangescherpt. Zo wordt een gemeentelijk advies verplicht bij het vestigen van een winkel. Daarmee worden situaties zoals met de Euro Kringloop voorkomen.

Webwinkel
Ook in Weesp geldt dat de prijs van een vierkante meter op een bedrijventerrein vaak aanmerkelijk lager is dan in de binnenstad. Niet zo gek dus dat een ondernemer liever die lege fabriekshal vult dan die lege winkel. Een oplossing kan zijn om een webwinkel te beginnen. Verkopen via internet en uitleveren via een bedrijfspand, dat mag in Weesp. Behalve als je er een showroom bij maakt, dat mag dan weer niet.