'De ketting en het sculptuur zijn één. Het verleden, de vervuiling en de nieuwe, schone toekomst.'
'De ketting en het sculptuur zijn één. Het verleden, de vervuiling en de nieuwe, schone toekomst.' Foto: Eric Blom

Ook positieve reacties op kunstwerk

Vervolg van de voorpagina

WEESP - Niet iedereen was negatief over het nieuwe kunstwerk aan de Stationsweg. Er waren ook opbouwende kritische reacties en een oud-wethouder die de keus verdedigt.

Te modern
Bert Kortbeek: "Ik vind het mooi dat Waternet een herinnering plaatst voor het werk aan de Vecht, maar ik vind het kunstwerk te modern. Weesp zet in op de historische uitstraling met beschermde stadsgezichten en kleurstellingen.Toevoegingen moeten in het straatbeeld passen."

Zonde van het geld
"Binnenkort zit ik weer (met mooi weer) buiten voor mijn deur. Van de week zag ik de paal al staan. Het eerste wat bij mij opkwam: hebben vandalen soms borden verwijderd van een verkeerspaal? Nu las ik dat het een kunstwerk betreft! Zonde voor het uitgegeven (belasting)geld! Sorry dat ik het schrijf, maar dit vind ik geen kunst (aan)!", zo vertelt Rob Visser.

Ik vind het mooi
"Ik werk zelf voor een baggermaatschappij en weet hoe mooi het kan zijn om een project op te leveren. Waternet was in dit geval de opdrachtgever. Bedenk wel dat zonder deze twee instanties u wellicht wel eens natte voeten of vies water kan krijgen. Persoonlijk vind ik het wel een mooi kunstwerk met de roestige ankerketting. Ook Weesp heeft een nautisch verleden en er zijn ook zat inwoners die op, om, of met het water werken. Ik weet dat smaken verschillen... maar ik vind het mooi!", aldus Niels Meijer.

Oud-wethouder
Ook Frida Dasselaar, als wethouder betrokken bij de keuze van het beeld, reageert: "Kunst is natuurlijk zeer subjectief, maar het doet geen recht aan de goede bedoelingen van Waternet. Deze organisatie wilde na twee jaar baggeren alle vier de gemeentes die aan de Vecht liggen een kunstwerk aanbieden. Daarvoor is er vorig jaar een oproep aan kunstenaars gedaan en heeft men in ons stadhuis uitleg gegeven. In de loop van het jaar zijn alle kunstwerken op schaal getoond bij Waternet aan uitgenodigde bewoners die in de directe omgeving wonen en aan de wethouders. Hieruit is dan ook zeer zorgvuldig de keus op het in Weesp te plaatsen kunstwerk gevallen. De bewoners zijn hier heel blij mee. Wel hadden zich ook een aantal bewoners afgemeld. Kunst blijft subjectief, maar al dat gemopper gaat me toch wel te ver", aldus Dasselaar.

Beeld Stationsweg wordt zaterdag officieel onthuld

Ook in Muiden, Maarssen en Loenen aan de Vecht zijn beelden neergezet. Die worden allemaal zaterdag onthuld.