Sytske wacht op haar fles met biest.
Sytske wacht op haar fles met biest. Foto: Marieke van Veen

Over een paar weken mogen de koeien lekker de wei in

WEESP - Even voorstellen: dit is Sytske. Ze is afgelopen donderdag na een probleemloze bevalling geboren in de stal van de biologische educatieboerderij De Groene Griffioen aan de Lange Muiderweg.

Soms moeten Boy en Wendela Griffioen 's nachts hun bed uit voor een bevalling, maar moederkoe Sytske (kalfjes krijgen dezelfde naam als hun moeder, met een volgnummer erachter) deed alles op eigen kracht.

's Avonds hadden ze nog even gekeken, maar alles was rustig. Toen Boy 's morgens de stal binnen kwam, was Sytske er al. Dat leverde moeder en jong extra tijd samen op. Normaal worden kalfjes direct bij de moeder weggehaald. "Dat klinkt zielig," erkent Boy, "maar het is voor beiden beter. De moeder is een melkkoe en produceert veel melk. Als we het kalfje bij haar zouden laten drinken, zou het zich overdrinken."

Sommige boeren laten moeder en kind de eerste dagen samen, maar volgens Boy is het afscheid dan juist moeilijker. Bij het melken van de moeder wordt er melk voor de kleine Sytske achtergehouden. Dat krijgt ze met de fles, zodat ze wel kan profiteren van de voedzame biest die haar moeder na de bevalling produceert.
Over een paar weken gaan de koeien de wei in. Wendela laat weten dat de zachte veengrond in de polder nog te nat is. "Als de koeien te vroeg naar buiten gaan, maken ze de grasmat helemaal stuk. Ook moet het nog wat langer warm zijn, zodat het gras ook echt gaat groeien. We zijn in ieder geval van plan de koeien op een zaterdag in de wei te zetten. Dan kunnen mensen komen kijken, want de dieren zijn dan zo blij en dat is heel leuk om te zien."