Buiten zijn is goed voor een mens.
Buiten zijn is goed voor een mens. Foto: Marieke van Veen

Van de lente word je echt gelukkig

WEESP - In 'Alles ziet er anders uit als de zon schijnt' bezingt André van Duin het positieve effect van de zon op mensen. Maar hoe komt het dat we zo blij worden van licht en warmte? Volgens Titia van der Laan van Psychologenpraktijk Herengracht is daar een simpele wetenschappelijke verklaring voor.

"Het zit 'm vooral in het licht", legt de psychologe uit. "Het wordt elke dag eerder licht en het blijft ook langer licht. Licht komt bij ons binnen via de ogen en zet in ons lichaam allerlei goede processen in gang. Zo maken we meer serotonine aan en dat is goed voor ons humeur en slaappatroon. Het is ook prettiger en makkelijker wakker worden als het licht is. Je stapt dan energieker uit bed."

Een ander voordeel van zonlicht is de aanmaak van vitamine D: goed voor botten, spieren en weerstand. Kortom, van de voorjaar en de zon krijgen we aantoonbaar een boost. Maar ook de bloemetjes, het groen en de fluitende vogels hebben een positief effect op onze psychische gesteldheid. Van der Laan: "Zonder dat je er als mens iets voor hoeft te doen, is daar opeens een nieuw begin. Dat geeft ons hoop en dat zet ons aan tot het maken en uitvoeren van plannen. Hierdoor zijn we actiever, voelen we ons beter over onszelf en kijken we uit naar wat komen gaat."

De zon doet veel, maar is geen tovermiddel. Toch merkt Van der Laan het in haar werk. "In december is er altijd een piek en na de zomervakantie ook. Nu is het ietsjes rustiger, maar wat je vooral merkt is dat de gesprekken anders zijn. De mensen die ik behandel voor een depressie hebben 'opeens' meer hoop en lopen weer wat lichter. Dat is voor mij ook best fijn, zo na de donkere maanden." Tip van de psychologe: al is het nog zo koud, ga elke dag een kwartier of een half uur naar buiten om licht op te nemen.