Woensdag: politie grendelt Rijnkade af. Expres in de middag en in de avond. Dan wordt er ingebroken.
Woensdag: politie grendelt Rijnkade af. Expres in de middag en in de avond. Dan wordt er ingebroken. Foto: Christian Pfeiffer

Die grote politiecontrole is nog maar het begin

WEESP - Rigoreuze maatregelen van de politie om de inbraakgolf in Weesp onder controle te krijgen. Woensdag werd de stad afgegrendeld met controles, maar effect had het nog niet. Weer waren er in één week 10 inbraken, met als hoogtepunt maandagochtend een plofkraak.

door Christian Pfeiffer

Het is al raak sinds kerst vorig jaar. Elke week wordt er veel ingebroken, brutale inbraken in woningen en bedrijven. Ook supermarkten zijn doelwit: bij winkelcentrum Hogeweij, de Albert Heijn aan de Achtergracht en dit weekend bij de Spar in Aetsveld werden sigaretten gestolen.

De inbraken zijn opvallend vaak overdag en aan het begin van de avond. En dus niet zoals de traditionele inbraak vaak wordt weggezet: in de nachtelijke uren. Reden voor de politie om vorige week woensdag een drastische stap te nemen. Tientallen agenten werden ingezet om Weesp voor enkele uren af te grendelen. Aan de Rijnkade, Korte Muiderweg, op het station en op andere kleinere locaties werden automobilisten en treinreizigers gecontroleerd. Er werd niet eens zozeer op het pakken van de inbrekers zelf ingezet: de massale inzet moet een signaal afgeven: 'Hallo inbrekers, we zitten achter jullie aan.' Inbrekers werden bij de controle dan ook niet gepakt. Wel werden tientallen boetes uitgeschreven, voor het rijden zonder rijbewijs bijvoorbeeld. Automobilisten met een lichtere overtreding hadden mazzel: omdat de politievakbonden actie voeren was er voor hen alleen maar een actieboete (een waarschuwing). De kous is hier niet mee af. Er komen meer van dit soort controles. Bovendien werd al het in- en uitgaande verkeer van Weesp de afgelopen dagen met undercoverauto's in de gaten gehouden. Toch sloegen criminelen maandagochtend rond half vijf hard toe bij de ING aan het Buitenveer. Daar werd de pinautomaat opgeblazen. Met succes: er werd geld buitgemaakt. Een tweetal op een scooter dat wegreed richting de Meidoornlaan werd gezien.

Op WeesperNieuws.nl een overzicht van de 13 opvallendste incidenten sinds de kerst.

Maandagochtend: pinautomaat ING opgeblazen
Maandag: dieven blazen pinautomaat ING op.