Drie nieuwe boompjes tussen Ravelijn en Bastionweg.
Drie nieuwe boompjes tussen Ravelijn en Bastionweg.

Onaangenaam verrast door drie jonge boompjes

WEESP - Wanneer er ergens een boom wordt gekapt, leidt dat niet zelden tot verontwaardiging. Maar in Aetsveld komt het nu ook voor bij het planten van bomen.

De gemeente Weesp plantte onlangs drie jonge elzen op een open veldje tussen het Ravelijn en de Bastionweg. Ze staan op dezelfde plek waar eerder grote bomen zijn weggehaald, ook elzen. Roman van Woerden is een van de bewoners met een nieuwe boom achter zijn huis en tuin. Hij is niet blij. "Toen die grote bomen hier stonden, kwam er geen spatje zonlicht meer in onze tuin en woning. Dat was ook de reden waarom die bomen zijn weggehaald. Dat was zeven jaar geleden." Toen de Weesper plots die drie nieuwe boompjes achter zijn tuin zag, was zijn verbazing dan ook groot. Hij vreest dat die, eenmaal tot wasdom, zijn tuin en huiskamer opnieuw in de schaduw zullen zetten. En zijn buren denken er net zo over, zegt Van Woerden.

Volgens de gemeente steekt de zaak iets anders in elkaar. Zo staat de nieuwe aanplant tien meter verder van de erfgrens af, zodat het wel mee zal vallen met de belemmering van het zonlicht. Bovendien staan er nog drie hoge oude elzen die bijna 'op' zijn en binnen een jaar of vijf weggehaald zullen worden. Per saldo staan er straks dus minder bomen, die ook nog eens verder van de huizen af staan. Prima toch?

Van Woerden is nog niet helemaal overtuigd, maar moet toegeven dat de herplant zich aanvankelijk ongunstiger voordeed. Eén ding blijft hem storen: dat hierover vooraf niet even overleg is gepleegd met de omwonenden. De gemeente beloofde tegen Van Woerden op dat punt beterschap.