Met een bak hondenbrokken lokt Joan Stevense de losgebroken koe door de wijk terug naar de stal. Wiliam Elegeert wijst de weg.
Met een bak hondenbrokken lokt Joan Stevense de losgebroken koe door de wijk terug naar de stal. Wiliam Elegeert wijst de weg. Foto: Christian Pfeiffer

Hoe je een losgebroken
koe terug naar stal krijgt

WEESP - Als de koe aan een nieuw rondje om het klimrek begint, vindt een van de buurtbewoners het genoeg geweest. Ze rammelt met een plastic bakje met hondenbrokken en lokt de zwart-witte indringer weg van het plantsoentje, tussen de huizen door, naar de Wiefferingdreef. "Vort!"

door André Verheul

Het is dinsdagavond half tien. Automobilisten en fietsers op de Wiefferingdreef in Aetsveld weten niet wat ze zien: allemaal loslopende koeien. Links en rechts schieten ze door de perken heen en kuieren verder de woonwijk in. Op zoek naar ... eh gras? De koeien blijken afkomstig van een boerderij aan het Aetsveldseweggetje. Kennelijk stond er ergens een hek open, want één ding is zeker: dat de koeien de woonwijk konden binnenwandelen was niet de bedoeling.
Er zijn mensen die al jaren in Aetsveld wonen en nog steeds niet precies de weg weten. Niet deze koe. Zelfs in de duisternis kostte het geen moeite om het sappige veldje tussen het Staalmeesterspad en de Waardijnstraat te vinden. De halve buurt is al uitgelopen. "Ik zag ineens een koe voor het raam langslopen", riep iemand. Max van Dorth is er ook, raadslid van GroenLinks. Hij vindt het prachtig, dat beest in zijn achtertuin. Ook als de koe wat begint te bokken en de nieuwsgierigen achteruit stuiven, blijft het raadslid kalm. Met een uitgestoken hand brengt hij de koe tot bedaren. "Nee joh, niks aan de hand." De jongste generatie, net in bed maar er uiteraard meteen weer uitgekomen, flitst en filmt de batterij van hun mobieltjes leeg. Een mannetje of tien, vijftien staat inmiddels in het hofje te kijken naar een koe bij een klimrek.

Niemand open
Dan komt de motoragent terug. Hij zou de boer halen, maar doet een verontrustende mededeling. "De boer is er niet, er doet niemand open." Bij de sensatiezoekers slaat de meligheid toe. "Ja, die slaapt natuurlijk al. Moet morgen vroeg op." Max aait de koe nog maar eens. Zijn buurman Wiliam Elegeert zet er even iets van op Twitter.

Een jonge vent met oranje jas komt aanfietsen en weet te vertellen dat er nog meer koeien in Aetsveld rondlopen. Over hoeveel precies doen uiteenlopende schattingen de ronde. Hoe dan ook is het aannemelijk dat de boer niet slaapt, maar ergens anders in de wijk achter zijn vee aan zit.

Hamelen
Dan loopt Joan Stevense ineens rammelend met een plastic bak met hondenbrokken door het smalle steegje weg van het grasveld. En ja hoor, de koe erachteraan. Iedereen aan de kant. Als een rattenvanger van Hamelen lukt het de kordate Aetsveldse om de koe stalwaarts te dirigeren. Het is 500 meter. Gewoon de doorgaande weg volgen. So far, so good. Tot er een politieauto tegemoet komt met (uiteraard) de koplampen aan. De koe durft er niet langs en schiet het bloemenperk in. Weer hilariteit. Joan rammelt nog wat harder en krijgt de koe terug in het gareel. De halve buurt loopt er opgewonden achteraan.

De agent komt terug met een verontrustende mededeling

Gevaarlijk
De stal ruiken, kent u die uitdrukking? Bij het zebrapad ter hoogte van het Kruisland zet het koebeest er stevig de pas in. Zelfs Joan kan het niet bijhouden. "Als dat beest maar niet de grote weg op loopt", wijst iemand naar de stoplichten bij de Gooilandseweg. Dan dringt tot iedereen door hoe gevaarlijk dit eigenlijk is. Maar de koe houdt koers als een postduif en bereikt veilig de stal. Alle andere koeien die aan de wandel waren, zijn daar ook al weer. Tot opluchting van iedereen, want je moet er niet aan denken dat er een ongeluk was gebeurd. De enige schade na dit uurtje buitenspelen is een vertrapt plantsoentje en een koeienvlaai bij het Capelleland.

De koe heeft het naar haar zin in het speeltuintje.