Demoteam The Flash van Dansstudio Van Harten imponeert met mooie lijnen en opstellingen.
Demoteam The Flash van Dansstudio Van Harten imponeert met mooie lijnen en opstellingen. Fotos: Marieke van Veen

Opvallend veel dansacts in de eerste editie van Gooi Got Talent

WEESP - Theaterschool Zone 1380 mag de grenzen dan opgerekt hebben, aan talentenjacht Gooi Got Talent doen nog altijd vooral Weespers mee. De helft van de aanmeldingen bestond uit dansacts, een gevolg van de samenwerking die de school vorig jaar met Dansstudio Van Harten is aangegaan.

door Marieke van Veen

De eerste vijf finalisten zijn bekend. Zangeres Kimberley Neysen, dansgroep The Flash, zangeres Janneke de Groot, dansgroep The Squad en band The Wetpaperboys zijn door naar de finale in mei.

De jury had er vrijdagavond een zware kluif aan. In het afgeladen Theaterpand Weesp aan de Herengracht vond de eerste voorronde plaats van talentenjacht Gooi Got Talent, de regionale opvolger van Weesp Got Talent in 2014.

De stroomstoring van eerder die dag in een groot deel van Noord-Holland zorgde ervoor dat de kandidaten (en hun families) nog wat langer op hun nagels moesten bijten. Juryvoorzitter Remy van Tilburg had last van het ontregelde treinverkeer, zo meldde presentatrice Cindy Pieterse. Toen de theaterdocent om 21.00 uur kwam binnenhollen en plaatsnam naast Daniëlle Meyer van Zone 1380 en Iris van Velsen van Dansstudio Van Harten kon de talentenjacht van start gaan.

Het was Janneke de Groot, die het programma opende met 'Avond' van Boudewijn de Groot. Het spits moeten afbijten, was voor haar net iets minder spannend dan voor de anderen. Zij deed namelijk ook al mee aan Weesp Got Talent en schopte het ook toen tot de finale. Janneke nam ook de vierde performance voor haar rekening: toen zong ze 'Love goes on' van Ilse de Lange. De jury was van beide liedjes onder de indruk, maar van het tweede nummer nog het meest. "Zo knap dat jij op je 15e al op zo'n volwassen manier deze thematiek kunt bezingen. Je had ons al bij de tweede zin."
De tweede kandidaat van de avond was Rachel Hagen uit Driemond, met haar 11 jaar de jongste zangact. Ze zong 'Diamonds' van Rihanna. De jury prees haar glamoureuze verschijning en sprak de verwachting uit dat haar mooie stem nog veel krachtiger zal worden als ze zangles blijft volgen. Na Rachel werd er een kruk klaargezet voor Kimberley Neysen. Zij begeleidde zichzelf op gitaar terwijl ze 'Once in a Lifetime' van One Direction zong. Ze ontroerde de jury met haar heldere, breekbare stem, maar kreeg als advies om te proberen met haar stem iets lager te komen.

Langer nagelbijten: jury incompleet door stroomstoring

De vijfde act waren de mannen van The Wetpaperboys, een band die is ontstaan aan de bar van café De Natte Krant. Zij zongen/speelden een mix van 'I'm Yours' van Jason Mraz en 'The Lazy Song' van Bruno Mars. Het eerste gedeelte was volgens de jury wat slordig, maar in 'The Lazy Song' werd de close harmony loepzuiver gezongen, zo luidde het commentaar.

Tijdens de pauze werd alles van de theatervloer gehaald om plaats te maken voor de dansacts in het tweede deel van het programma. Die waren om praktische redenen achter elkaar geprogrammeerd. NRGY mocht als eerste, dit is het jongste demoteam van Dansstudio Van Harten (8 tot en met 11 jaar). De jury: "Het is superknap wat jullie doen, zeker op deze jonge leeftijd. Wel kunnen jullie volgende keer misschien iets meer letten op elkaars positie, zodat de invulling van het podium mooier wordt."

The Flash is een demoteam met meiden tussen de 11 en 14 jaar. Zij imponeerden met mooie lijnen in de opstelling en de bewegingen. "Jullie dansen op verschillende muziekstijlen en het is duidelijk te zien dat jullie dat heel goed snappen. Bij elke stijl is ook jullie energie en uitstraling anders." De dansact van Jumpstreet (13 tot en met 16 jaar) werd door de jury omschreven als 'heel smooth'. "Mooie formatie, mooie wisselingen van positie. Vloeiend van strak naar slow... complimenten!"

Demoteam The Squad (16+) sloot de talentenjacht af met een optreden waar de jury erg van onder de indruk was. "Jullie hebben veel energie, die ook nog eens tot een climax komt. Dit is veel meer dan alleen dans. Ik zag ook spelelementen, lijntjes tussen verschillende dansers. We hebben ervan genoten."

De nieuwe editie van de talentenjacht laat zien dat de vijver na Weesp Got Talent nog lang niet is leeggevist. En wie weet wat de tweede voorronde nog brengt?

The Wetpaperboys scoren met hun mooie samenzang.
Kimberley Neysen maakt zich op voor haar act.