Het eerste startschot wordt zondag  om twaalf uur gelost.
Het eerste startschot wordt zondag om twaalf uur gelost. Foto: Yannick uit den Boogaard

Aftellen naar start Wielerronde

WEESP - Honderden van de beste amateurs komen zondag weer naar Weesp voor de elfde Weesper Wielerronde. Het eerste startschot staat gepland om twaalf uur. Het belooft weer een waar spektakel te worden. "We hebben er hard voor gewerkt. De top van de Nederlandse amateurs staat weer aan de start", vertelt Jan de Wee.

door Sjoerd Stoop

Het was de afgelopen maanden een hele klus om de Weesper Wielerronde door te kunnen laten gaan. Even leek het er zelfs op dat de bekende ronde van de agenda zou worden gehaald. Dat had allemaal te maken met een gebrek aan sponsors. "We kwamen een paar weken geleden nog een heel groot bedrag tekort. Er was wel even een moment dat we dachten dat we de plannen moesten staken. We hebben toen alsnog besloten de schouders er extra onder te zetten. We hebben er heel hard voor moeten werken, maar wel voor het goede doel: de ronde gaat gewoon door."

Het was dus hard werken om alle geldzaken te regelen, maar qua aantal deelnemers hadden de mensen achter de Weesper Wielerronde ook deze keer geen klagen. "We merken dat steeds meer renners graag naar Weesp komen om mee te doen", vertelt De Wee. "Dat komt vooral omdat we vroeg op de agenda staan, maar ook zeker vanwege het parcours en de sfeer. Het parcours loopt door het centrum van Weesp en over hobbelwegen. Dat maakt het voor de renners een heel avontuur en daardoor is onze ronde anders dan veel andere rondes. Elk jaar laten de renners weer weten hoe leuk ze het vonden. Daarom proberen we het parcours elk jaar hetzelfde te houden."

De honderden renners vertrekken zondag als vanouds weer vanaf de Groeneweg. Het parcours loopt vervolgens over de Achtergracht, het Buitenveer, de Irenelaan en de Van Houtenlaan, waarna de renners weer terugkeren op de Groeneweg. "Aan de start heb je een leuk plekje en kun je veel goed zien, maar als je echt voor het spektakel komt moet je een bocht opzoeken. De bocht naar de Achtergracht, om maar wat te noemen. De renners razen daar met hoge snelheden doorheen. Soms denk je echt dat ze heel hard de hekken in rijden, maar dan gaat het toch nog net goed. Puur genot om naar te kijken."

Het eerste startschot wordt zondag om twaalf uur gelost. Dan vertrekken de Nieuwelingen voor hun race over 40 kilometer. Vervolgens starten om 13.15 uur de Masters 40+ voor de race over 60 kilometer, om 14.45 uur de dames voor een race van 40 kilometer en om 16.00 uur de Masters 40- voor hun race over 70 kilometer.

'Elk jaar laten de renners weer weten hoe leuk ze het vonden'