Volgens de VVW gaat het er zo uitzien: kleiner dan op de tekening die omwonenden vorige week lieten zien.
Volgens de VVW gaat het er zo uitzien: kleiner dan op de tekening die omwonenden vorige week lieten zien.

VVW-boot is bedoeld als
varend clubhuis van Weesp

WEESP - Nieuwe activiteiten, dagarrangementen, verbetering van de uitstraling en het uitzetten van een sloepennetwerk: de VVW is op verschillende terreinen bezig om het toerisme in Weesp van impulsen te voorzien. De al veelbesproken VVW-boot in de vorm van een vuurliniehuisje speelt daar een centrale rol in.

Om met die boot te beginnen, de VVW spreekt liever van een 'clubhuis voor Weesp'. De VVW wil het inzetten als 'het varende clubhuis van de stad'. Als het niet onderweg is, ligt het (alleen in de zomer) afgemeerd aan de eigen VVW-steiger aan de Hoogstraat. Het varende clubhuis is geen doel op zich, maar een onderdeel van een groter marketingplan voor Weesp, zo legt Ronald Willemsen van de VVW (Vreemdelingen Verkeer Weesp) uit.

Nieuw evenement
Dat marketingplan voorziet ook in nieuwe activiteiten. Zo wordt er gewerkt aan een culinair, creatief en cultureel evenement getiteld 'Gastvrij Weesp', waarvoor 27 juni als datum is geprikt. Horeca, winkels en theaters presenteren dan een programma waarbij 'ontdekken en proeven' centraal staat. Een andere groep vrijwilligers onderzoekt de haalbaarheid van een sloepennetwerk en weer een groep is bezig dagarrangementen op te zetten. Nog weer een andere groep wil met de gemeente sparren over de infrastructuur en de uitstraling van Weesp.

"In totaal zijn er nu meer dan vijftig vrijwilligers betrokken bij het plan om Weesp op de kaart te zetten."
Maar niet iedereen is enthousiast en heeft hetzelfde belang. Enkele bewoners van de Hoogstraat en de Ossenmarkt willen de VVW-boot niet de hele zomer voor hun deur en zijn een handtekeningenactie gestart bij wijze van protest. Veel buurtgenoten tekenden, zeker nadat ze de tekening hadden gezien die de initiatiefnemers van deze actie hadden gemaakt en waarop te zien was hoe de beoogde eyecatcher zou uitkomen aan de de VVW-steiger aan de Hoogstraat. We plaatsten die tekening vorige week in de krant.

Wat Willemsen betreft raakte die tekening "kant noch wal". Hij liet daarom een eigen visualisatie maken, te zien op deze pagina. Op het eerste gezicht is er niet veel anders, behalve dat het perspectief van de andere kant is. Maar volgens Willemsen waren de bewoners nogal uitgeschoten met de lengte en hoogte. "Het valt dus allemaal veel kleiner uit, namelijk: 6,5 x 3,3 x 4 meter. Erachter blijft de vaarweg van minstens 21 meter breed intact."

Gesprek
De VVW heeft al eens met omwonenden gesproken en wil binnenkort opnieuw een gesprek om uit te leggen wat precies de bedoeling is. Willemsen legt uit. "Het is een middel om nieuwe bezoekers naar Weesp te lokken, maar tegelijk is het een infokantoor over activiteiten, horeca, winkels, scholen, verenigingen en zelfs wonen in Weesp. Doordat het mobiel is, zul je het tegenkomen bij allerlei evenementen binnen Weesp en daarbuiten. Vandaar: het varende clubhuis van Weesp." Volgens de VVW is het hard nodig om meer mensen naar de binnenstad te krijgen. Met andere woorden: toeristen moeten het teruglopende aantal winkelpubliek compenseren. Een van de verontruste bewoonsters, Ruth Thiadens, pleitte in het WeesperNieuws van vorige week om het lokken van toeristen vooral gematigd te doen. "We willen toch geen Amsterdam worden waar we worden platgelopen door de toeristen?" Volgens de VVW is een dergelijke massaliteit niet de bedoeling, maar is het voor alles en iedereen in Weesp wel van levensbelang dat er meer bezoekers komen dan nu.