Regisseuse Dieuwertje Stienstra legt aan Total Audio Suppert uit wat de bedoeling is.
Regisseuse Dieuwertje Stienstra legt aan Total Audio Suppert uit wat de bedoeling is. Foto: Marieke van Veen

Een opvoering van Animal Farm hoort thuis op het boerenerf

WEESP - Na twee jaar in de gymzaal - hoe comfortabel ook - had het Vechtstede Theater wel weer eens zin in een locatievoorstelling. En als je dan een bewerking van Animal Farm gaat opvoeren, wijst die locatie zich vanzelf. Een boerenerf dus.

door Marieke van Veen

Het is vrijdagmiddag 14.20 uur. Ergens achter op het terrein van boerderij Hartstocht in het Gein in Abcoude staat een groepje mensen te blauwbekken. Ze worden gadegeslagen door grazende koeien en scharrelende kippen. "Daar komt de tribune, als-ie past tenminste. En daar aan de andere kant komen de spelers op." Regisseuse Dieuwertje Stienstra geeft de mannen van Total Audio Support aanwijzingen. Ze knikken dat het prima is, een boerenerf omtoveren tot openluchttheater is blijkbaar geen enkel probleem.

Rondleidingen
Docent Jos Jak: "We zijn hier al een paar keer geweest, maar de première op 20 april komt nu steeds dichterbij. Het wordt tijd om de puntjes op de i te gaan zetten." Hartstocht is de biologische melkveeboerderij van Henk en Wilma den Hartog, hun kinderen hebben op het Vechtstede College gezeten. Jak: "We mogen hier al jaren met de leerlingen komen voor rondleidingen. Toen de regie vertelde dat ze een bewerking van het boek Animal Farm van George Orwell wilde opvoeren op een boerderij, lag deze locatie voor de hand. Gelukkig vindt de familie het ook leuk."

Regisseurs Dieuwertje Stienstra en Jorn Laponder vragen zich soms wel eens af wat ze zichzelf op de hals hebben gehaald. Stienstra: "Bij een locatievoorstelling is de locatie vaak het uitgangspunt. In dit geval hadden we al een verhaal en pas later de locatie. Dat moet nu samenkomen. Daarbij werken we de voorstelling het liefst samen met de leerlingen uit, maar om dat echt goed voor elkaar te krijgen zouden we ook steeds hier moeten repeteren. Dat gaat niet. Het gaat allemaal dus wel heel anders dan vorig jaar toen we 'Hotel der Krankzinnigen' opvoerden in de gymzaal."

Muziek en dans
De regisseurs wilden het ook graag anders. Niet alleen wat de locatie betreft, maar ook inhoudelijk. "Ook wilden we de functie van muziek graag verder uitbouwen, vertelt Laponder. "Meer samenhang tussen muziek, spel en dans. Daarom hebben we nu ook een nieuwe choreograaf: Pearl Delchot." Er wordt twee keer in de week gerepeteerd op school, na schooltijd op dinsdag en op vrijdag. In de aanloop naar de voorstellingen neemt de repetitietijd toe. Laponder: "Daarom is het fijn om hier nu te zijn. Met de ideeën die we opdoen, kunnen we dinsdag meteen aan de slag."

'De koeien en de kippen blijven hier, ze vormen een levend decor'

Dieren
Er komen steeds meer kippen uit de grote stal tevoorschijn, op hun hoede steken ze over naar een kleinere halfopen stal met drie koeien. Hier ligt lekker veel hooi en stro om in te pikken. Ze hebben er geen idee van dat ze straks een rol krijgen in de voorstellingen. "De dieren blijven waar ze zijn. Ze vormen straks als het ware een levend decor." De leraar voelt zich thuis op de boerderij en heeft bovendien veel bewondering voor het boerenbedrijf en het boerenbestaan. "Ik kan me voorstellen dat ons publiek graag ook meer wil weten. Daarom komen we dit jaar met een totaalbeleving. Mensen kunnen ervoor kiezen de voorstelling te combineren met een rondleiding en een driegangendiner." Jak houdt van koken en had in eerste instantie bedacht dat hij de diners zelf ging verzorgen. Maar dat is hem uit het hoofd gepraat. "Stel dat er honderden mensen gebruik van willen maken. Dat moet je aan een professional overlaten."

De totaalbeleving kost 35 euro, exclusief drankjes. Een kaartje voor alleen de voorstelling kost € 7,50. Leerlingen van het Vechtstede College betalen € 5,-. Er zijn voorstellingen op maandag 20, dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april, aanvang 20.00. Reserveren: www.vechtstedecollege.nl.