Zo vind je nog eens wat: oude winkelgevel duikt op in de Slijkstraat bij verbouwing.
Zo vind je nog eens wat: oude winkelgevel duikt op in de Slijkstraat bij verbouwing. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe winkels centrum staan in de startblokken

WEESP - De Weesper Boekhandel stapt deze week naar de bank voor een financiering, Le Perron aan de Nieuwstraat is bijna klaar, daarnaast klinken klusgeluiden uit het nieuwe pand van Stoute Schoenen en in de Slijkstraat is er eindelijk leven in het pand waar vroeger de Expert zat. Zo slecht gaat het in het centrum van Weesp nog niet.

door Christian Pfeiffer

De steun voor haar grote Weesper Boekhandel heeft Nathalie Scheffer van de Kleine Prins positief verrast. Haar crowdfundingsactie was bedoeld om draagvlak te meten. 60.000 euro was het streefbedrag. Dat is gehaald, en hoe. Op het moment van spreken is er 115.000 euro ingezameld. Scheffer stapt deze week naar de bank voor de rest van de financiering. Scheffer hoopt over twee weken meer duidelijkheid te hebben. "Alles staat in principe klaar. Het is wachten op het akkoord van de bank en dan kunnen we meteen aan de slag." De Weesper Boekhandel komt in het grote lege pand aan de Nieuwstad te zitten waar tot voor kort de Scapino zat.
Deze en andere grote leegstaande winkelruimtes, zoals Expert, kantoorvakhandel De Ark en Ballintijn, waren een teken van de economische crisis. Biologische winkel Moen trok in Ballintijn en in De Ark zit J&J Vishandel. Het pand van voorheen Expert aan de Slijkstraat is nu opgesplitst in twee delen. "De helft hebben wij verhuurd aan een beautycenter dat inspeelt op de wensen van de moderne vrouw en wat vernieuwend is in Weesp. De andere helft wordt op dit moment gerenoveerd, waarbij de verhuurder er achter kwam dat er een geweldige historische winkelpui achter zit", zo vertelt Ronald Majoor van Castanea Bedrijfsmakelaars. Hij zegt met nog meer projecten in het centrum bezig te zijn. "Een mooi koffie- en theeconcept en een nieuwe damesmodewinkel." Locaties worden nog niet genoemd. Maar we begrijpen dat er interesse is in winkels. En dan zijn Ania Sharwood en Josephine Molkenboer er ook nog. Twee Weespers die druk op zoek zijn naar een leuke plek in Weesp voor hun idee: een koffiecorner annex vintagewinkel. "Omdat we dat echt nog missen in de stad: een ontmoetingsplek. We zijn druk aan het werk aan het plan en de financiering, maar we hebben nog geen plek", zo vertelt Sharwood. Ze hoopt de droomlocatie snel te kunnen vinden. Blijft er dan niets te wensen over? Jawel. Er zijn nog gaten in de winkelstraat. De bekendste is het pand van de BoekenArk.