Een zonnepanelenpark van 300.000 vierkante meter, Van Kan ziet het al helemaal voor zich.
Een zonnepanelenpark van 300.000 vierkante meter, Van Kan ziet het al helemaal voor zich. Foto: Marieke van Veen

Plan voor zonnepark van 30 ha in Weesper polder

WEESP - Als het aan ondernemer Theo van Kan ligt verrijst er in de Nieuwe Keverdijkse Polder een zonne-energiepark van dertig hectare (circa zestig voetbalvelden) groot. Hij heeft zijn plannen onlangs voorgelegd aan het college van B en W.

door Marieke van Veen

Van Kan, inwoner van Muiderberg, is al decennialang ondernemer in Weesp, onder meer met automobielbedrijven. Ook herontwikkelde hij Villa Casparus aan de Amstellandlaan tot een luxe appartementencomplex.

Energieakkoord
De ondernemer is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen, dat zit hem in het bloed. Volgens het Nationaal Energieakkoord moeten woningen, kantoren en andere gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. Gesteld is dat dit in 2020 op 14% moet zitten. Om dit daadwerkelijk te realiseren worden nieuwbouwwoningen steeds energiezuiniger. De energiebehoefte die overblijft, moet uiteindelijk worden gedekt door duurzame stroom, opgewekt door zonnepanelen en windmolens.

'Onder de panelen kan de boer gewoon maaien en hooien'

10 tot 15 megawatt
Nederland is op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren. Van Kans plannen voor een solarpark in de Nieuwe Keverdijkse Polder zouden volgens de ondernemer een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van de overheid. Hij gaat uit van een zonnepanelenpark van dertig hectare groot, dat jaarlijks tien tot vijftien megawatt oplevert. "Daarmee zouden we de huizen Bloemendalerpolder volledig van duurzame stroom kunnen voorzien."

Grond dubbel benut
Van Kan zocht voor zijn plan contact met Boerderij Krokus aan het Honswijckerpad. Ook voerde hij gesprekken met de boer van de boerderij ernaast. "We hebben nu een principe-overeenkomst voor minimaal 25 hectare en maximaal 35 hectare. Daarmee zou dit het grootste zonnepark van Nederland worden." Door de panelen op drie tot vier meter hoge palen te zetten, kunnen de boeren hun weilanden blijven bemesten en maaien. En met een tussenruimte van twaalf meter zou het gras evengoed voldoende licht moeten krijgen. De grond wordt door deze constructie dubbel benut. "Dat maakt dit zonne-energiepark uniek. Overal worden zonneparken gebouwd - of er liggen plannen - maar dan wel op daken of direct op de grond."

Beschermd gebied
Burgemeester en wethouders van Weesp hebben nog geen standpunt over Van Kans plan ingenomen. Zij willen eerst meer weten. Om een zonnepanelenpark te bouwen, heeft de ondernemer een omgevingsvergunning nodig. De Nieuwe Keverdijksepolder grenst aan het Naardermeer, dat beschermd natuurgebied is. Hoewel duurzame energie erg wordt toegejuicht kan het ook worden gezien als aantasting van groen. "Het gebied waar het om gaat, ligt 1.2 kilometer van het fietspad af. Die panelen zie je straks alleen vanuit de trein. Niemand heeft hier last van, ook de eventuele heikikker en de rugstreeppad niet, weerlegt Van Kan.
"Natuurlijk zullen er ook tegenstanders zijn, waarschijnlijk vanuit de natuurhoek", erkent hij. "Maar het gaat om een plan voor duurzame energie, daar kun je als

'Aan Weesp de keuze: loop je voorop of mis je de boot?'

natuurliefhebber eigenlijk niet op tegen zijn, toch?" Met NIMBY-argumenten ('leuk plan, maar dan wel elders en niet hier') kan Van Kan weinig: "Dit is juist een kans die de gemeente Weesp moet pakken. Dat energieakkoord ligt er nu eenmaal. Stap je nu in en loop je voorop of stel je het uit en mis je de boot? 'Weesp, de groenste stad van Nederland', dat zou toch fantastisch zijn?" Meer op pagina 17.