DSB:
DSB: "Energie-industrie hoort thuis op het industrieterrein, niet in een groen landschap". Foto: Marieke van Veen

Zonnepanelenpark: belangstelling en tegenstand

Vervolg van de voorpagina
B en W positief
B en W Weesp staan positief tegenover een zonnepanelenpark, maar hebben nog veel vragen. Voor ze een standpunt innemen, willen het ze het plan toetsen op haalbaarheid. Vanwege afwezigheid van wethouder Tuning kan de gemeente op dit moment niet dieper op het traject ingaan.

Vechtplassencommissie
De Vechtplassencommissie hoort op van het plan voor solarpark in de Nieuwe Keverdijkse Polder. De stichting zet zich in voor behoud van de culturele, landschappelijke en natuurwaarden van het gebied van de Vecht en de Oostelijke en Westelijke plassen. Voorzitter Charlotte Smit laat weten dat wat haar bestuur betreft andere locaties dan in het landelijk gebied eerst benut zouden moeten worden. "We denken aan daken op industrieterreinen en op bestaande infrastructurele bouwwerken zoals geluidsschermen en -wallen. Kom je dan uiteindelijk toe aan zonneweiden in het landelijk gebied dan vinden wij het erg belangrijk dat de zonneakkers landschappelijk goed worden ingepast bijvoorbeeld in een griendenakker", aldus Smit van de Vechtplassencommissie.

Gerton van Unnik / DSB
Volgens Gerton van Unnik van Duurzame StadsBelangen zou natuurbeschermer Jac. P. Thijsse zich omdraaien in zijn graf als hij van het plan hoort: "Direct naast 'zijn' Naardermeer een zonnepark van dertig hectare. Dat zijn zestig voetbalvelden vol zonnepanelen. Dit plan zou meteen het grootste zonnepark van Nederland in de schaduw zetten, dat bij Schiphol komt. Daar komen 120.000 zonnepanelen op een terrein van 26 hectare: 52 voetbalvelden."

De politicus ageert al jaren tegen windmolens en ook over zonneparken heeft hij grote twijfels - zeker in een natuurgebied: "Dergelijke energie-industrie hoort meer thuis op een bedrijventerrein. Eerder werd om het landschap te ontzien de Gooiboog met dive-unders aangelegd in plaats van de gebruikelijke fly-overs. En laten we het getorpedeerde plan voor een ondertunnelde verbinding van de A6-A9 niet vergeten."
Van Unnik zet daarnaast vraagtekens bij de financiering: "Het solarpark van 1,5 hectare in de Veenkoloniƫn vergt een investering van 1,5 miljoen euro. Reken maar uit wat dan dertig hectare zal kosten. Speelt SolarEnergyWorks, dezelfde energie-industriƫel als bij Schiphol, hier soms een rol in?" Volgens de politicus is het aanleggen van zonneweiden voor ondernemers vooral subsidietechnisch interessant: "Want net windmolens zijn solarparken zonder subsidie niet rendabel, noch winstgevend."