Een van de schilderijen van Marc de Klijn over de Holocaust.
Een van de schilderijen van Marc de Klijn over de Holocaust.

Expositie over de Holocaust in Weesper Synagoge

WEESP - In 29 schilderijen verbeeldt Joodse kunstenaar Marc de Klijn de verschrikkingen van de Holocaust op een expressieve manier. De expositie 'De doden zullen herrijzen' is van 2 tot en met 5 mei te zien in de Weesper synagoge.

door Ruth van Kessel

Organisator Annelies Westra is trots dat zij Marc de Klijn heeft kunnen enthousiasmeren om zijn werk voor een keer samen te brengen in Weesp. De twee kennen elkaar van een expositie enkele jaren geleden in De Grote Kerk. Klijn was destijds een van de exposanten en zijn werk maakte diepe indruk. Westra: "Daarna zijn we altijd in contact met elkaar gebleven. Twee jaar geleden is Marc naar Jeruzalem verhuisd. Voor deze expositie is hij speciaal naar Nederland gekomen om het werk te selecteren. Ik denk dat juist de combinatie van de synagoge en de Shoah in relatie met 70-jaar herdenking op 4 mei erg indrukwekkend is."

Marc de Klijn
Als jongetje van 2,5 jaar is De Klijn door zijn ouders in 1942 ondergebracht bij een christelijk pleeggezin. Zijn ouders overleefden de oorlog, maar net als bij veel overlevenden van de Holocaust was het onderwerp bij hen thuis taboe. De Klijn heeft geworsteld met zijn Joods zijn, ook omdat hij er op school mee werd gepest. Pas op latere leeftijd, na een bezoek aan Auschwitz, is hij zijn Joodse afkomst gaan koesteren. Met 'De doden zullen herrijzen' zegt De Klijn in zijn gelijknamige boek, wil hij sympathie kweken voor het Joodse volk, dat heeft overleefd, maar dat soms traumatisch voortleeft en zich indekt tegen nieuwe golven van antisemitisme.