Bij een bezoek van wethouder Tuning in 2014 hing 'De vier evangelisten' nog op haar plek.
Bij een bezoek van wethouder Tuning in 2014 hing 'De vier evangelisten' nog op haar plek. Foto: Gemeentemuseum

Verliest Weesp deze Sybilla?

WEESP - Onthutst moest oud-conservator van het gemeentemuseum, Aukje Zondergeld, vorige week toekijken hoe haar geliefde Sybillaschilderij 'De vier evangelisten' door de veilingmeester van Christie's werd meegenomen. Totaal onverwachts had de eigenaar, die het schilderij van de Weesper schilder aan het museum in bruikleen had gegeven, besloten tot verkoop en gaat het in juni bij Christie's onder de hamer.

door Ruth van Kessel

Tien jaar geleden kreeg het Weesper Gemeentemuseum het schilderij 'De vier evangelisten' van Sybilla gratis in bruikleen. Aukje Zondergeld herinnert zich nog heel goed hoe blij ze toen was. Kort daarvoor had ze namens de gemeente meegeboden in een veiling waar dit schilderij te koop werd aangeboden. Ze 'verloor'.

Hoe blij verrast was ze dat enkele weken later de koper die haar en Weesp voor was geweest, het gerestaureerde schilderij alsnog naar Weesp kwam brengen: 'Dit schilderij hoort in Weesp ter aanvulling van jullie collectie', zo verklaarde de gulle gever zijn beweegredenen. Zondergeld, die destijds bezig was met een tentoonstelling over Sybilla ter ere van Weesp 650, was de koning te rijk.

Oude rommel
"Het museum heeft niets gedaan om het schilderij te behouden voor Weesp", vertelt een geagiteerde Zondergeld. Haar woede richt zich op de voormalige kwartiermaker van RHC Ronde Venen en Vecht, die volgens haar van het vorige college in de periode van mei 2014 tot en met 31 maart 2015 de volledige volmacht over de collectie en het museum had gekregen.

Niet alleen deze Sybilla, maar ook een portret van burgemeester Bletz, geschilderd door Nicolaas van de Waaij, is volgens de oud-conservator door het toedoen van de kwartiermaker zo uit Weesp verdwenen en staat het in het depot van het Amsterdams Museum. Zondergeld: "Theo Meereboer vond het allemaal maar niets hier in Weesp. Toen hij aan het roer zat, heeft hij veel spullen van het museum weggedaan en bestempeld als rommel. Doodzonde en ergerlijk. In de ogen van de vrijwilligers ging hij wild tekeer. Het verzoek van de eigenaar van 'De vier evangelisten' van Sybilla om het schilderij terug te halen is nooit bij de gemeente aangekomen. Het is domweg van de muur gehaald op de laatste dag dat het RHC hier nog zeggenschap had. Als we het hadden geweten dan hadden we misschien nog wat kunnen doen. Nu wordt het schilderij in de zomer geveild en hebben we geen idee waar het straks terecht gaat komen."

'Misschien lukt het om met crowdfunding het schilderij te kopen'

Crowdfunding
Volgens wethouder Peter Eijking was de gemeente wel op de hoogte van het verzoek, maar was de eigenaar niet van zijn voornemen om het schilderij op de vrije markt te verkopen te weerhouden. De man had ook de vrije hand in zijn handelen, want het bruikleencontract dat voor tien jaar vast lag, was verlopen. Eijking wil alsnog een poging wagen: "We hebben een eerste contact met de eigenaar gelegd en hopen dat hij met een redelijk bedrag voor het schilderij akkoord gaat. We hebben deze aankoop niet meegenomen in de begroting van het museum, dus als we iets willen zal het geld in een vorm van crowdfunding bijeen moeten worden gebracht."

De wethouder hecht veel waarde aan de collectie van Sybilla in Weesp en wil zich dan ook inzetten om ook 'De vier evangelisten' weer terug te krijgen in het museum.

Niet onze schuld
RHC Ronde Vecht en Venen wast in de discussie haar handen in onschuld. Bernadine Ypma van het Regionale Historisch Centrum stelt: "Het is aan de wethouder wat hij wil doen met het schilderij. Het RHC heeft de opdracht afgerond en is nu niet meer verbonden aan het museum." Zondergeld hoopt intussen van harte dat wethouder Eijking erin slaagt om met crowdfunding wat te bereiken: "Dat moet toch haalbaar zijn. Anders hangt het schilderij straks ergens in China aan een muur en is het voor kunstliefhebbers verloren. Dat zou toch eeuwig zonde zijn."