Grote ravage na ramkraak. De hoekvitrine rechts ligt volledig aan diggelen.
Grote ravage na ramkraak. De hoekvitrine rechts ligt volledig aan diggelen. Foto: André Verheul

Ramkraak Hans Luijer: heel Weesp leeft mee

WEESP - In de vroege ochtend van donderdag 9 april wordt de met rolluiken uitgeruste pui van juwelier Hans Luijer op de Nieuwstad geramd door een zwarte auto. De inzittenden springen uit de wagen en gaan vervolgens de gepantserde etalageruiten met een moker te lijf. Ze graaien flink wat dure sieraden bij elkaar, stappen op een scooter en scheuren weg, een ravage achterlatend.

door Marieke van Veen

Hans Luijer en zijn dochter en mede-eigenaar Daniëlle worden uit bed gebeld. Ze haasten zich naar de winkel. Wat ze aantreffen doet pijn. De rechter etalage ligt volledig aan gruzelementen, een grote hoeveelheid kostbare sieraden is verdwenen en de grond is bezaaid met glas en achtergebleven ringen en oorbellen.

Ziel en zaligheid
"Ik vind het vooral verschrikkelijk voor mijn vader", reageert Daniëlle aangeslagen. "Zijn ziel en zaligheid zit in deze winkel. Hij gaat de zaak aan het eind van dit jaar aan mij overdragen. Dat hij 33 jaar ondernemerschap op deze manier moet afsluiten, vind ik heel erg."

Camerabeelden
Het is niet de eerste keer dat de juwelier doelwit is van dieven. In 2010 werd de zaak op een vrijdagavond door drie mannen overvallen. Hans Luijer en zijn medewerkers wisten de drie overvallers te verjagen. Twee van de drie verdachten zijn begin dit jaar aangehouden na een DNA-match. De familie hoopt dat ook de daders van de ramkraak van donderdag gevonden én bestraft zullen worden. Daniëlle: "Onze beveiligingscamera's hebben alles gefilmd. Het was erg naar om die beelden te zien. We hebben alles op een memorystick gezet en aan de politie gegeven. Hopelijk levert dat wat op. Over de auto waarmee ze de gevel hebben geramd is inmiddels bekend dat deze eerder is gestolen bij een woninginbraak in Amsterdam."

Altijd alert
De onderneemster heeft de ramkraak niet zien aankomen. "We zijn erg alert, ook omdat we weten dat we een tijdje in beeld zijn geweest bij een bende. Daarom lezen we zelf regelmatig de camerabeelden uit om te kijken of iemand na sluitingstijd overmatige interesse heeft in de winkel. Ook mensen die zich in de winkel verdacht gedragen, houden we in de smiezen. Maar de laatste tijd hebben we juist niets vreemds opgemerkt. Ik overweeg alle beelden van de laatste tijd opnieuw terug te kijken om te zien of we iets hebben gemist."

'Naar dat mijn vader 33 jaar ondernemerschap hiermee moet afsluiten'

Hartverwarmende reacties
Inventariseren wat er weg is, gesprekken met de verzekering, het regelen van een nieuwe (nood)pui, het herstellen van de etalage: het gaat nog wel even duren tot de juwelier weer over kan tot de orde van de dag. Klanten en collega-ondernemers leven erg mee. Onder het nieuwsbericht op weespernieuws.nl stromen de hartverwarmende reacties binnen en ook in de winkel is het een komen en gaan van mensen die de familie een hart onder de riem willen steken. "We worden letterlijk overstelpt door lieve en bemoedigende woorden. Dat doet ons echt ontzettend goed." De politie verzoekt mensen die iets hebben gezien of informatie hebben die kan helpen bij het vinden van de verdachten, contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.