Monique Abma met hond Toon voor de nieuwe gevel van Black&White.
Monique Abma met hond Toon voor de nieuwe gevel van Black&White. Foto: Ruth van Kessel

Black&White als eerste klaar in het nieuwe winkelcentrum

WEESP - Je kan al echt zien hoe het er straks uit gaat zien: de eerste winkel in het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht/Groeneweg, Dierenspeciaalzaak Black&White nadert haar voltooiing. Eigenaresse Monique Abma: "Hier kan een mens toch alleen maar blij mee zijn?"

door Ruth van Kessel

"Wauw, wat wordt het een grote winkel", is de opmerking die Monique Abma de laatste maand het meeste hoort in haar zaak aan de Groeneweg, die nu haar vierde maand verbouwing ingaat. "Was het hier altijd al zo groot? En wat is het lekker licht en ruim!" Ze kan er alleen maar om lachen: "Het oogt natuurlijk heel anders nu al het bruin weg is, alles wit is en de stellages nog niet op hun plek staan. We hebben ook extra ramen gekregen en aan de voorzijde is er een kleine hoek bij gekomen. Helemaal super is dat de trimsalon is verplaatst naar een nieuwe lichte ruimte op de hoek. In totaal hebben we er 26 m2 bij gekregen. Maar de grootste metamorfose is toch wel de gevel; vind je het niet prachtig worden?" Niets te merken van stress, vermoeidheid of irritatie bij de enthousiaste hondentrimster over de lange periode waarin zij haar zaak moet runnen tussen de verbouwingsperikelen door. "Ach, het houdt een mens flexibel en als ik zie wat we ervoor terugkrijgen kan ik alleen maar blij zijn."

Wanneer is het klaar?
"Eind april of begin mei hoopt de bouwer klaar te zijn. En dan moeten wij aan de slag met schilderen en inrichten. Dus wanneer zal het klaar zijn? Eind mei? Het maakt mij niet zo veel uit: als het klaar is is het klaar. Ik kan wel gaan stressen, maar daar heb ik geen zin in. Ik focus en verheug me op het eindresultaat."

Maar het hele traject zal best heftig zijn geweest, toch?
"Natuurlijk vind ik het vervelend als mensen geen parkeerplaats kunnen vinden door alle werkzaamheden. Dat hebben we opgelost door aan te bieden om zware spullen als zakken kattengrit thuis te bezorgen. Maar verder alleen maar lof voor de verbouwer NTB: het bouwteam heeft voortdurend met ons meegedacht over hoe we de trimsalon en de winkel door konden laten gaan. De gevel is bijvoorbeeld op zondag vernieuwd, dat is toch geweldig! En dat de meeste klanten het verbouwingsproces positief met ons doormaken en ons trouw zijn gebleven, dat helpt natuurlijk ook."

Waar verheug je je het meest op als het af is?
"Dat we weer ons totale aanbod kunnen tonen: de ruitersportattributen, de aquariumafdeling en de grote accessoires voor honden en katten konden we echt niet kwijt tijdens de verbouwing. En we gaan natuurlijk allerlei nieuwe producten in huis halen, die kunnen we straks mooi laten zien. Ik vind het ook heel leuk dat ik zo meteen een hoekje voor mijn eigen Nieky'z sieradenlijn voor hond, paard en mens kan inrichten. Het gaat prachtig worden."

'Stress? Ik focus en verheug me alleen op het eindresultaat'

Een kroon op je 25-jarig bestaan?
"Door een vraag van een klant realiseerde ik me ineens dat het inderdaad 25 jaar geleden is dat ik begon met een kleine trimsalon annex dierenspeciaalzaak aan de Oudegracht. Niet voor te stellen, hè. Op dat adres heb ik twee jaar gezeten, voordat ik de kans kreeg om naar dit pand te verhuizen. In 2002 heb ik de winkel uitgebreid met het pand op nummer tien, ondanks de continue stroom aan berichten dat ze het hier plat zouden gooien. Ik heb me er nooit zo druk om gemaakt. Ik geniet van mijn werk, waarin mijn creativiteit en liefde voor dieren samenkomen, en roei met de riemen die ik heb. Trots? Nu je het zo vraagt, ben ik dat eigenlijk best wel."