Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

IJsmaker Jonathan Sas

Hij is, naar eigen zeggen, het levende bewijs dat je van ijs niet dik wordt. IJsmaker Jonathan Sas (30) stopt nooit met het eten en denken aan ijs. Zelfs in de supermarkt vraagt hij zich bij elk product af of je er ijs van kunt maken.

Wie kent het ijs van IJssalon Nelis niet? Als de zon zich laat zien en de temperaturen oplopen, staat er meteen een rij voor de salon in de Slijkstraat. Achter in de zaak staat Jonathan bij zijn ijsmachine. Trots laat hij zijn 'ijsdomein' zien.

Al jaren is ook de vraag ver buiten Weesp naar Nelisijs groot, maar de liefde voor de kleinere ambacht houd de stap naar een ijsfabriek buiten het centrum tegen. Bewust is er voor gekozen om ijs te blijven maken aan de Slijkstraat. Jonathan Sas werkt al sinds zijn tienerjaren met groot plezier bij Nelis.

Wie Sas zo hoort praten weet dat hij stiekem zijn eigen grootste fan is. Hij eet makkelijk een half liter ijs op een dag weg en komt er geen grammetje van aan. Per week probeert hij verschillende maken uit: de meesten halen de winkel nooit, alleen de beste halen de ijsvitrine. En ook al heeft hij de Hotelschool gedaan: zijn keus staat vast. Jonathan Sas zijn toekomst ligt bij het ijs, liters ervan.