Commissaris Remkes en burgemeester Broertjes kijken vanaf de toren van het Hilversumse raadhuis uit over de regio.
Commissaris Remkes en burgemeester Broertjes kijken vanaf de toren van het Hilversumse raadhuis uit over de regio. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum heeft
Weesp in het fusievizier

WEESP - Een brede rode loper: die rolt Hilversum uit voor Weesp. De mediastad wil dolgraag samenwerken met ons, maar Weesp wil niet. Waarom eigenlijk niet?

door Christian Pfeiffer

Stilzwijgend zaten ze daar vorige week donderdag in de raadzaal van Weesp. Met z'n drieën. Ze zeiden niets, maar waren aanwezig. Alweer, voor de derde raadsvergadering op rij. Ze komen naar Weesp met maar één boodschap: wat er ook gebeurt, fuseer in hemelsnaam niet met het grote Hilversum. Het zijn bezorgde oud-raadsleden van buurgemeente Wijdemeren. Ze voelen zich uitgeleverd aan Hilversum nu een meerderheid in de Wijdemeerse politiek op korte termijn wil fuseren met Weesp en Hilversum. Achterkamertjespolitiek, zo noemen ze dat. Hun hoop is op Weesp gevestigd. De gemeenteraad wil hier helemaal niet fuseren en hoewel de druk steeds meer wordt opgevoerd, lijkt de weerstand alleen maar toe te nemen. Hoe kan dat? Slechte ervaringen in het verleden en de arrogante opstelling van de mediastad liggen er aan ten grondslag.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger zei het vorige week zo. Hij hoopt dat Weesp openstaat voor de zogeheten bilaterale samenwerking. "Gezien de lijn Weesp-Wijdemeren-Hilversum zouden we dat prettig vinden. Maar we gaan ons niet opdringen." Maar als Weesp een keuze maakt om buiten deze regio te gaan samenwerken of fuseren (Stichtse Vecht of Diemen-Amsterdam) dat is het meteen geen samenwerkingspartner meer is voor Hilversum. "Die kant sturen wij niet op", voegde Jaeger daar nog aan toe. Lieve woorden, dreigende ondertoon.

Niet lekker
Wat hebben 'we' toch tegen Hilversum? Het is niet alleen een Calimero-gevoel. Weesp heeft de afgelopen jaren de samenwerkingen met Hilversum juist afgebouwd omdat het niet lekker liep. Meermaals werd geklaagd over de lakse opstelling op het Hilversumse raadhuis. Ook bleek uiteindelijk dat het tonnen goedkoper kon. Kortom: Weesp wil niet fuseren en zeker niet met Hilversum.

Gooigemeente
Burgemeester Pieter Broertjes wil zijn Hilversum als centrum van een grote Gooigemeente - en snel ook, zo steekt hij niet onder stoelen of banken. Een vergaande samenwerking met Hilversum opbouwen voelt hier als een onomkeerbare stap naar zo'n fusie. Toen Broertjes vorige week commissaris van de Koning Johan Remkes ontving, liet hij in de Gooi- en Eemlander optekenen dat hij Remkes de hoge toren van het raadhuis aldaar zou laten zien "om te roken en het gebied te overzien waar Hilversum ooit de scepter zal zwaaien". Die opmerking viel in de Weesper gemeenteraad in ieder geval niet lekker.

De provincie Noord-Holland ziet niets liever dan dat Weesp snel fuseert met Wijdemeren en het liefst ook met Hilversum erbij. Toen Johan Remkes in februari Weesp bezocht was dat ook zijn belangrijkste boodschap. Als reden gaf hij aan dat er "te veel bestuurlijke spelers in de regio zijn". Meer inhoudelijke argumenten kwamen er volgens raadsleden tijdens deze besloten bijeenkomst niet op tafel. De provincie zwaait te pas en te onpas met een rapport dat zij heeft laten maken en waarin de noodzaak voor fuseren staat beschreven. Daarin staat overigens dat de primaire reden om Weesp te laten fuseren met andere Gooigemeenten is om de bouwgrond in Weesp te behouden voor de regio. "De Bloemendalerpolder is van groot strategisch belang voor de regio. Weesp heeft nog ruimte voor bedrijven, een groot goed in een overbezet gebied. Weesp en Wijdemeren horen bij de Gooi- en Vechtstreek", zo staat er. Een eerder rapport waarin juist het tegenovergestelde wordt beweerd, is in een la verdwenen.

'Wat er ook gebeurt, fuseer in hemelsnaam niet met Hilversum'

Amsterdamse sferen
Met de druk van buitenaf wordt in Weesp een beslissing geforceerd. In 2016 gaat de provincie de bestuurskracht meten. Wordt dat een stok om mee te slaan? De gemeenteraad van Weesp zal de komende tijd een keuze moeten gaan maken: ligt de toekomst van de Vechtstad in het Gooi, of kan toch beter de samenwerking in de Amsterdamse sferen worden gezocht?

De Weesper gemeenteraad kiest voor zelfstandigheid.