Bep en Anne Vermaire-Eijtjes al 60 jaar gelukkig samen
Bep en Anne Vermaire-Eijtjes al 60 jaar gelukkig samen Foto: Ruth van Kessel

Samen op zondagavond
de touringcar schoonmaken

WEESP - Elkaar de ruimte gunnen, dat lijkt het geheim van Anne en Bep Vermaire-Eijtjes. Zaterdag vierde het stel hun 60-jarig huwelijksjubileum met kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en vrienden in Het Hart van Weesp. Burgemeester Bas Jan van Bochove kwam maandag langs om het bruidspaar te feliciteren.

door Ruth van Kessel

Hun huis aan het Singel staat vol met prachtige boeketten als getuigen van een prachtig huwelijksfeest. Anne en Bep Vermaire zijn druk met alles gereed te maken voor het bezoek van de burgemeester. Beps beroemde cake staat te wachten op het aanrecht. Als de burgemeester arriveert vliegen de kwinkslagen al snel over en weer. Ze delen goede herinneringen aan Curaçao: Bep en Anne zijn net terug van een zesweeksverblijf bij hun zoon Anne die op het eiland woont, voor Van Bochove is Curaçao een geliefd vakantie-adres.

Honkvaste zwervers
Zowel Anne als Bep zijn geboren en getogen Weespers. Anne woont het grootste deel van zijn leven aan het Singel, eerst samen met zijn ouders en de laatste 56 jaar met zijn vrouw Bep in het huis een paar huizen verderop. Hun eerste huwelijksjaren brachten zij door bij de ouders van Bep aan de Achtergracht. Honkvast of niet, als het even kan trekken de twee 82-jarigen er graag op uit. Vroeger al zwierven ze zonder plan met hun vier kinderen met een tentje door Frankrijk en Spanje. De laatste jaren doen ze dat met een caravan. Anne weet niet beter: als chauffeur op de vrachtwagen, als matroos op de koopvaardij en later weer als chauffeur op grote touringcars, is onderweg zijn zijn tweede natuur. Een heerlijk leven, vooral aan het varen bewaart hij goede herinneringen." Bep bestierde intussen het gezin, maar zag ook nog kans tien jaar in de avond- en nachturen te werken bij de PTT in Amsterdam.

Touringcar
Na een tweede zeevaart-avontuur ging Anne halverwege zijn veertigste aan de slag als touringcarchauffeur bij Van Oostenrijk en later bij Van Nood. De baan bracht hem twee maal in de week naar Londen, twee maal in de week naar Parijs en zo nu en dan naar andere Europese bestemmingen. Na zo'n reis parkeerde hij op zondagavond de touringcar voor de deur van hun huis aan het Singel. Bep: natuurlijk hielp ik Anne dan met het schoonmaken van de bus. Dat hoefde niet, maar anders moest hij het alleen doen. Misschien is dat echte liefde?" Tot zijn 78ste bleef Anne rijden als chauffeur bij Taxi Weesp, Bep vermaakt zich nog prima in het zwembad en bij de gymnastiek. Het leven is goed zo, vindt het stel en als het aan hen ligt gaan ze nog jaren zo door.