Het WeesperNieuws weer in de prijzen.
Het WeesperNieuws weer in de prijzen. Foto: Vincent de Vries

WeesperNieuws wint opnieuw nieuwsbladprijs

WEESP - Een blijmoedig onderwerp dat verbindend werkt en een voorbeeld kan zijn voor andere lokale media. Voor de jury van de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek waren dat belangrijke redenen om de prijs toe te kennen aan het WeesperNieuws voor de verkiezing van 'Weesper van het Jaar'.

De prijs wordt toegekend door brancheorganisatie NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers), waar vijftig lokale uitgeverijen aan zijn verbonden. De jury sprak van een "blijmoedig onderwerp" en oordeelde dat "het initiatief en de wijze waarop het in de krant en online werd gebracht ook in lezerskringen grote waardering ondervond. De krant kon hiermee tevens zijn positie als lokale autoriteit nog meer versterken. Kortom, een leuk initiatief waar iedereen blij van wordt en dat ook voor het profileren van de bindingsfunctie van andere lokale media inspirerend kan werken", aldus juryvoorzitter Lou Lichtenberg tijdens de NNP-dag die donderdag 16 april werd gehouden in het Dolfinarium te Harderwijk.

Prijs met een prijs
Met de verkiezing van Weesper van het Jaar sloot het WeesperNieuws het vorige kalenderjaar af. Door deze verkiezing in het leven te roepen, wil de krant voortaan aan het einde van elk jaar een persoon of organisatie in de spotlight zetten die iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Weesp. Daniëlle Meyer en Sara Kroos werden als eerste Weespers van het Jaar uitgeroepen voor hun Theaterschool Zone 1380 en hun Theaterpand Weesp.

Ook de manier waarop dit onderwerp in de krant en online werden gepresenteerd, viel bij de jury van de NNP-prijs in de smaak. Hoofdredacteur André Verheul ontving de bijbehorende trofee. "We zijn hier erg blij mee. Met dit initiatief laten we zien dat het goed is nieuwe dingen te proberen. Wij blijven daarmee doorgaan", zei hij. De jury bestond dit jaar naast Lichtenberg uit Paul van der Cingel en Arie Verhoef.

Het is voor de tweede keer op rij dat het WeesperNieuws de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek wint. Vorig jaar was dat vanwege het verslag van de vervanging van de Weesper brug. "Er begint een aardige traditie te ontstaan", aldus Verheul.

Kloppend hart
Lichtenberg ging ook in op een recent onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, waarin aanwijzingen staan dat het met de lokale journalistiek hier en daar bedroevend gesteld is. Uit de inzendingen van de NNP-prijs is volgens hem duidelijk het tegendeel af te leiden. "Die gaven er stuk voor stuk blijk van dat de lokale journalistiek nauw contact houdt met het kloppende hart van de samenleving. En dat het kloppen van het hart ook door iedereen kan worden gehoord."


Elk uur The Beatles

WEESP - Met de lente in de lucht speelt het carillon van de Grote Kerk voorlopig elk heel uur 'Here Comes the Sun' van The Beatles.

De nieuwe melodieën die ieder kwartier klinken zijn door beiaardier Bauke Reitsma aangepast aan de tijd van het jaar. 'Here Comes the Sun', een compositie van George Harrison trouwens, klinkt op het hele uur. Om kwart over klinkt een stuk uit de Vier jaargetijden van Antonio Vivaldi. Vlak voor de halfuurslagen klinkt 'Wilhelm von Nassau' van Wolfgang Amadeus Mozart. Om kwart voor het 'Praeludium nr. 1' uit 'Das Wohltemperierte Klavier' van Johann Sebastian Bach.