Susanna Heeren (links) en Celia Eitjes zijn trots op hun prestatie: het beste profielwerkstuk op havoniveau.
Susanna Heeren (links) en Celia Eitjes zijn trots op hun prestatie: het beste profielwerkstuk op havoniveau. Foto: Ruth van Kessel

CSI zet leerlingen op spoor van prijswinnend profielwerkstuk

WEESP - Hoe cool is het dat de resultaten van je profielwerkstuk toepasbaar zijn binnen de wetenschap en dat je een bijdrage levert aan criminologisch onderzoek in de toekomst? Havo-eindexamenkandidaten Celia Eitjes en Susannah Heeren (beiden 17 jaar jong) onderzochten voor hun profielwerkstuk de vraag of drugs terug te vinden zijn in het haar van de gebruiker en wonnen hiermee de eerste prijs van het HAN College of Technology in Arnhem.

door Ruth van Kessel

Voor hun profielwerkstuk onderzochten Susannah Heeren en Celia Eitjes van het Vechtstede College het haar van zeven medeleerlingen. Het onderzoek, de resultaten en hun presentatie leverde hen op school een dikke negen op, reden voor hun begeleider Liesbeth Boormans om haar leerlingen mee te laten dingen naar de prestigieuze prijs van het HAN College of Technology in Arnhem.

Wat is het voor prijs?
Susannah: "Je kunt het vergelijken met de KNAW profielwerkstukkenprijs, maar dan op havoniveau. Het is de eerste keer dat havoleerlingen van het Vechtstede meedoen aan deze wedstrijd. Dus dat wij meteen genomineerd zijn en meteen ook gewonnen hebben, is superleuk." Celia: "En 500 euro in the pocket! Hoe leuk is het dat als je iets moet doen voor school er meteen geld mee verdient? We mogen het bedrag besteden zoals we zelf willen en dat komt goed van pas met de vakantie voor de deur!"

Hoe kwamen jullie op het idee om iets met drugs te doen?
"We hadden op televisie – was het CSI? - gezien dat het mogelijk moest zijn stoffen terug te vinden in haar. Dat vonden we wel interessant en zeker met drugs. Want drugs is iets dat speelt op school; je hoort er veel over en is meer aansprekend dan medicijnen."

En de proefpersonen waren voorradig?
"Haha, daar hoefden we geen moeite voor te doen. Al onze zeven proefpersonen komen van het Vechtstede College. Eentje gebruikte geen drugs, een ander alleen alcohol en zo liep het gebruik steeds op, zodat we goed konden vergelijken. Proefpersoon zeven gebruikte 22 verschillende soorten drugs zoals MDMA en speed, dus dat was wel een heel erg interessant onderzoeksobject."
Hoe vind je de drugs terug in het haar?
Celia: "De drug komt in je bloed terecht en zo ook in de kern van je haar en blijft daar zichtbaar. Omdat je haar anderhalve centimeter per maand groeit kun je zien wat voor en wanneer iemand drugs gebruikt heeft. Wij hebben haren van 4,5 centimeter gebruikt, dus we kunnen iets zeggen over het drugsgebruik van een periode van 90 dagen." Susannah: "Samen met onderzoekers van het FOM-AMOLF Instituut op Sciencepark in Amsterdam hebben we haren doormidden gesneden en met een speciale lasertechniek onderzoekswaarden verzameld. Het was te gek dat we zo veel resultaat vonden dat heel bruikbaar is voor verder onderzoek. Dat gaan ze dus nu ook doen."

'Proefpersoon zeven gebruikte 22 verschillende drugs'

Jullie dragen dus wezenlijk bij aan wetenschappelijk onderzoek?
Susannah: "Onze resultaten worden gebruikt bij publicaties in Amerika, maar vooral is leuk dat je nu kunt stellen dat deze onderzoeksmethode goed bruikbaar is bij criminologisch onderzoek."

Een gespreid bedje voor de toekomst?
Celia: "Ik ga chemie studeren en heb in mijn motivatiebrief dit profielwerkstuk goed kunnen gebruiken." Susannah: "Ik wil via de studie chemie met richting crimescience uiteindelijk forensisch onderzoek gaan doen. Dit was een goede voorbereiding." Celia: "Dat vind ik ook, het was erg leuk!"

Maar eerst die 500 euro verbrassen?
"Reken maar! Dat komt met onze vakantieplannen goed van pas."

Tot slot: hoe reageerde school op jullie onderzoek?
"Ze waren vooral geschokt over het feit dat onze proefpersonen bij ons op school zitten en we hebben de docenten moeten verzekeren dat de personen niet door ons drugs zijn gaan gebruiken, maar het zelf al deden. Ze zijn wel trots op ons vanwege de prijs en we worden aan alle kanten gefeliciteerd."