De bevrijding in 1945.
De bevrijding in 1945. Foto: RHC Vecht en Venen

Wat betekent vrijheid?

WEESP - Op 5 mei wordt stilgestaan bij 70 jaar bevrijding. Een uitgebreider programma dan gebruikelijk op Bevrijdingsdag in Weesp.

9.30 uur
De dag begint met het binnenbrengen van het Vrijheidsvuur. Vanuit Wageningen is gedurende de nacht door lopers van de Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW) het Vrijheidsvuur naar Weesp gebracht! De route waarlangs het vuur binnengebracht wordt, loopt vanaf de hoek provinciale weg/Van Houtenlaan, via de Groeneweg, Breedstraat naar de Nieuwstraat (plein voor de Grote Kerk), waar burgemeester Bas Jan van Bochove het Vrijheidsvuur ontsteekt.

10.00 uur
Vrijheidsbijeenkomst in de Grote kerk, met medewerking van de Vrouwen van Weesp over de betekenis van vrijheid, 'Zodat we het vieren en koesteren'.

De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en de Vrouwen van Weesp hebben al eerder samengewerkt rond de herdenking van 4 mei. Stichting Vrouwen van Weesp is een organisatie die gerund wordt door en voor vrouwen: vrouwen met een achtergrond in vele landen en beroepen die wekelijks samenkomen om zich te ontwikkelen op allerlei vlakken.

Zij maken op 5 mei hun opwachting om samen op verschillende wijzen stil te staan bij wat vrijheid betekent. Of wat we willen dat het zou betekenen, hier en op vele andere plekken in de wereld. Middels muziek, gedichten, verhalen, zang, dans en in vele talen spreken ze over vrijheid, zodat we het vieren en koesteren. Hierna zal burgemeester Bas Jan van Bochove zijn visie geven op vrijheid.

De toegang tot de vrijheidsbijeenkomst is gratis.

11.00 - 12.00 uur
Carillonconcert in het teken van 70 jaar vrijheid.

12.30 - 16.30 uur
Historische voetbalwedstrijden tussen Bolsward en Weesp. In de hongerwinter van 1944 ontving Weesp voedselhulp uit Bolsward. Schepen met aardappelen voeren over het IJsselmeer om de nood te lenigen. Na de oorlog ontstonden er contacten tussen de voetbalverenigingen uit beide steden en werden er over en weer bezoeken afgelegd. De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp heeft de band met Bolsward weer aangehaald en daarom spelen verschillende teams van FC Weesp opnieuw tegen teams uit Bolsward (RES en SC Bolsward).

Het wedstrijdschema:
12.30-13-30: D-junioren FC Weesp – D-junioren Bolsward (10-12 jaar)
13.30-14.30: meisjes FC Weesp – meisjes Bolsward (12-14 jaar)
15.00 uur: senioren FC Weesp – senioren Bolsward

De wedstrijden worden gespeeld op het sportpark aan de Papelaan.

20.00 – 22.00 uur
Bevrijdingsconcert in de Kom van Weesp. (Zie ook rechtsboven op deze pagina).