Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

'Een leven in groente en fruit: we hebben samen veel mooie gebeurtenissen mee mogen maken.'

WEESP - 'Samen zijn we heel wat, dat is altijd zo geweest', dat is het motto van Frans en Mien Ottenhoff-Nelis. Vorige week maandag vierde het bruidspaar hun 60-jarig huwelijk samen met hun kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden.

door Ruth van Kessel

Met een sloep werden Mien en Frans Ottenhoff maandag door hun vijf kleinkinderen opgehaald voor een feestelijke dag op Fort Uitermeer. Het weer kon niet mooier en het bruidspaar kijkt dan ook terug op een schitterende dag: "Het is toch fantastisch dat we dit samen mogen meemaken." Mien vierde die dag ook nog eens haar 84ste verjaardag.

Groentezaak
Net voor hun huwelijk op 20 april nam Frans in januari 1955 de groente- en fruitzaak over van zijn vader. De winkel was in 1930 verplaatst van de hoek Achtergracht/Buitenveer naar het pand aan het Buitenveer waar nu hobbywinkel 1968, de winkel zit. Frans herinnert zich nog goed hoe het gezin met negen kinderen daar woonde: druk en vol, maar zo gezellig. Frans is er geboren en heeft het pand nooit verlaten en is niet van plan om dat ooit te doen. Waar heb je het beter dan hier aan het Buitenveer? Toen zijn vader hem vroeg om de winkel over te nemen, leverde hij zonder aarzelen zijn baan als vertegenwoordiger van de zeepfabriek in Weesp in. Frans: "Ik was toen wel al verloofd met Mien en natuurlijk hebben we het samen besproken. Maar ook voor Mien was het vanzelfsprekend dat we samen deze stap zouden maken."

Meisje van de ijssalon
Frans en Mien ontmoetten elkaar voor het eerst in 1952 in de banketbakkerij annex ijssalon in de Slijkstraat, waar Mien, dochter uit een boerengezin met twaalf kinderen uit Baambrugge, werkte bij haar broer Kees Nelis. Frans was er een vaak geziene klant en niet alleen omdat hij dol was op Verkaderepen met toffeesmaak... Tijdens een werkronde als vertegenwoordiger kwam hij door Baambrugge en ineens zag hij Mien een stofdoek uitkloppen uit het raam van de boerderij. Frans lacht: "Dat was het moment dat de vonk echt oversloeg en de rest is geschiedenis." Mien: "Je zou het over moeten kunnen doen. Vaak vind je dingen zo gewoon dat je niet beseft hoe bijzonder het was, anders zou je er misschien nog meer van genieten."

60 jaar
Het echtpaar leidde naar volle tevredenheid een druk leven in de groente- en fruitzaak: Frans ging dertig jaar lang voor dag en dauw naar de markt en Mien zette de rekken buiten en bereidde de winkel voor op een nieuwe dag. Vier kinderen waren hun gegund, waarbij het verlies van hun oudste zoon Thijs - nog maar net 22 jaar - als een blijvend pijnpunt wordt gevoeld. Mien: "Toen de kinderen klein waren hadden we altijd een hulp in huis. Ze vonden het prima zo: wij als ouders waren altijd in de buurt en als ze thuiskwamen met hun rapport maakten we meteen tijd vrij om het te bekijken."

In 1985 stopte het paar met hun bedrijf en richtten ze zich nog tien jaar op de verkoop van kerstpakketten en de inrichting van groente- en fruitshows. Frans was daarnaast 40 jaar bestuurslid van de Weesper VVV en 35 jaar van de WDO en docent op de Groente- en Fruitopleiding. Het stel is trots op de vele groente- en fruitshows die ze in hun leven hebben ingericht, met als hoogtepunten de Floriade en de versiering van het Binnenhof voor de opening na de verbouwing in 1992. Tijdens het bezoek van burgemeester Van Bochove werden herinneringen opgehaald: de architect die eens wat anders wilde dan bloemen, het koningshuis dat aanwezig was en Frans herinnert zich met plezier hoe hij met Ien Dales een pilsje aan de bar dronk. "Prachtig. We hebben veel mooie dingen meegemaakt. Altijd samen, dat is altijd zo geweest."

Frans viel als een blok voor het meisje uit de ijssalon in de Slijkstraat