MixCity speelt Hamlet/Backstage.
MixCity speelt Hamlet/Backstage. Foto: Mascha Hendriks

Hamlet achter de schermen in City

WEESP - Jongerengroep MixCity speelt vanaf 6 mei de voorstelling 'Hamlet/Backstage'. Een theatervoorstelling met twee kanten. Het publiek ziet zowel de voor- als de achterkant van deze productie.

Hamlet is de toneelklassieker van William Shakespeare, geschreven tussen 1600 en 1602. Deze tragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog To be or not to be'', die wordt uitgesproken door Hamlet, de hoofdpersoon van het stuk. Hamlets wereld stort in als hij ontdekt dat zijn vader vermoord is door zijn oom Claudius en zijn moeder het bed deelt met de moordenaar. De personages uit het stuk krijgen te maken met wraak, verraad, liefde, gekte en jaloezie en uiteindelijk de dood.

Voorstelling van jongerengroep MixCity

De regie van deze voorstelling is in handen van de theaterdocenten Maartje Ghijsen en Anne Stoop. Maartje meldt: "Aangezien wij het publiek niet willen vervelen met een integrale Hamlet van zeven uur lang, hebben we een bewerkte versie van een uur gemaakt. We laten naast het drama van Shakespeare ook de andere kant van het theater zien: backstage. Hier krijgt het publiek te zien wat er zich allemaal achter het doek afspeelt. Hoe gaan de jongeren om met laatkomers, stoorzenders, geheime relaties en de druk van de voorstelling zelf?"

De jongerengroep MixCity is in 2010 opgericht door Lenne Koning en Maartje Ghijsen van theaterclub De City Speelt. Elk jaar maken en spelen deze jongeren van 13 tot 18 jaar oud een eigen voorstelling over een actueel thema. Een jaar lang wordt er onder leiding van het artistieke team getraind en naar de voorstelling toegewerkt. Maartje: "Bij elke speler wordt zijn of haar authentieke talent benadrukt en gekeken naar hoe dat talent het beste tot zijn recht kan komen in de voorstellingen. Zo wordt iedereen op zijn persoonlijke niveau uitgedaagd. Dit seizoen wilden de spelers graag eens werken aan een echte toneelklassieker met veel tekst, daarom is er gekozen voor een van de bekendste tragedies: 'Hamlet' van Shakespeare. Om het toch naar onze eigen hand te zetten, hebben we ook een Backstage toegevoegd. Het publiek ziet dus zowel de voor- als de achterkant van deze bijzondere theaterproductie: een spannende uitdaging voor zowel de regie als de spelers."

Melissa Knollenburg, tweedejaars studente Theaterwetenschap aan de UvA, is als stagiaire dramaturgie nauw betrokken bij de bewerking en dramaturgie. De voorstelling is te zien op 6 mei 20.00 uur, 8 mei 20.00 uur en 9 mei 14.30 en 20.00 uur. Kaarten à € 9,- zijn verkrijgbaar via en bij De Bibliotheek aan de Oudegracht 67 te Weesp.