Vlnr: Janton Stork, Piek Vossen, burgemeester Bas Jan van Bochove, Alexander en Marijke Bauwens
Vlnr: Janton Stork, Piek Vossen, burgemeester Bas Jan van Bochove, Alexander en Marijke Bauwens Foto: Christian Pfeiffer

Onderscheiding voor Alexander, Marijke, Janton en Piek

WEESP - Alexander en Marijke Bauwens, Janton Stork en Piek Vossen hebben vrijdag op het stadhuis een koninklijke onderscheiding gekregen. De eerste drie zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, professor Vossen werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gek genoeg was het geen volslagen verrassing voor de gedecoreerden toen zij vrijdagochtend naar het stadhuis werden opgeroepen. De avond daarvoor hadden ze al persoonlijk bezoek gehad van burgemeester Bas Jan van Bochove die ze het heugelijke nieuws had verteld: een keus van de burgemeester. "Zodat de gedecoreerden optimaal kunnen genieten van de dag zelf en van de aanwezigheid van familie en vrienden", zo legde de burgemeester zelf zijn beslissing uit.

Bijzonder is dat het echtpaar Alexander en Marijke Bauwens een lintje kreeg. Zij wist het wel van hem, maar hij niet van haar. Dat maakte het een extra bijzondere onderscheiding.

Alexander
Alexander Bauwens (1958) zet zich sinds jaar en dag actief en belangeloos in op sociaal en cultureel vlak. Hij speelt sinds de oprichting van zijn poppentheater Fatsnerran in 1977 zowel nationaal als internationaal voorstellingen. Wie kent Fatsnerran (omgekeerd 'Narrenstaf') niet? Bijna wekelijks treden ze wel ergens op. Zoals vorige week nog bij het eenjarig bestaan van het Mamacafé in De Bibliotheek. Daarnaast heeft Alexander zich ook jarenlang ingezet in de bewonersvereniging voor de huurders van de Kostverlorenflat. En wie Alexander zegt, zegt automatisch ook:

Marijke
Ook zijn vrouw Marijke (1962) werd in het zonnetje gezet. Zij is sinds de oprichting van het poppentheater actief als medespeelster, bedenker en ontwikkelaar van teksten, liedjes en spel. Zij vormt de stuwende en drijvende kracht binnen het theater. Zij is verantwoordelijk voor het maken van de poppen en de aankleding van de voorstellingen. Dat combineert ze allemaal met haar baan als juf, wat haar kostwinner maakt.

Janton
Janton Stork (1958) heeft als architect zijn stempel gedrukt op het Weesper stadsgezicht. Niet alleen zijn ontwerpen zijn waardevol voor Weesp, ook zijn bereidheid om zonder winstoogmerk op creatief én technisch vlak mee te denken. Naast diverse adviseurs- en bestuursfuncties op stedenbouwkundig en zakelijk gebied vervulde hij ook verschillende functies op het gebied van sport, voornamelijk bij hockeyclub MHC Weesp waar hij jarenlang zeer actief was.

Piek
Piek Vossen (1960) onderscheidt zich door de bijzondere prestaties die hij heeft geleverd in zijn werkveld. Sinds 2006 is hij werkzaam als hoogleraar Computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn belangrijkste verdienste is zijn framework voor het universele begrip van taal door computers. Zijn internationale reputatie en erkenning blijkt uit een imposante lijst publicaties, wereldwijde samenwerking en succesvolle nationale en internationale fondsenwerving voor zijn projecten.
In 2013 heeft hij de prestigieuze Spinozapremie ontvangen. Naast zijn hoogleraarschap geeft hij diverse lezingen, interviews en presentaties en heeft hij talrijke belangeloze wetenschappelijke lidmaatschappen. Tevens is hij lid van (inter)nationale onderzoeks- en adviescomités. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.