Prins Obie bij het carnaval in februari: waarschijnlijk de laatste prins.
Prins Obie bij het carnaval in februari: waarschijnlijk de laatste prins. Foto: Yannick uit den Boogaard

Weesper Moppen stoppen,
nooit meer Tobbegat

WEESP - Het doek valt voor carnavalsvereniging De Weesper Moppen en daarmee zeer waarschijnlijk ook voor het carnaval in Weesp. Nooit meer wordt de stad omgedoopt tot Tobbegat.

door Christian Pfeiffer

De Weesper Moppen hebben zich vorige week zondag in een extra ledenvergadering opgeheven. Een treurige en bedrukte middag, zo vertellen Ricardo Obermeijer (Prins Obie) en Marga Boere (vorig jaar Prinses Marga) op Radio Weesp. Met het besluit tot opheffing houden de Weesper Moppen na 54 jaar op te bestaan; net een jaar voor de feestleeftijd van 55 jaar, want dat is vijf keer elf jaar.

Ricardo: "We hebben te weinig mensen die plaats willen nemen in het bestuur. We wisten al een jaar dat het zittende bestuur voor een groot deel zou aftreden, maar er zijn geen nieuwe mensen die zich hebben gemeld. Een proces dat al langer aan de gang is: naast het bestuur zijn er ook veel commissies en andere hand-en-spandiensten die gedaan moeten worden en daar waren ook steeds minder mensen voor."

50 leden
Het ging de laatste jaren snel bergafwaarts met het ledenaantal, zo vertelt Marga Boere. "We hebben op dit moment nog zo'n 50 leden. Zes jaar geleden waren dat er nog ruim 300. Maar het leeft niet meer zo. De crisis heeft ook een grote rol gespeeld, mensen hebben minder geld uit te geven en we merken dat de carnavalsvereniging een van de eerste dingen is waar op bezuinigd wordt." Het afgelopen jaar waren er wel een aantal nieuwe leden, maar er was te weinig jonge aanwas om de vereniging te redden en een functie in het bestuur vraagt om ervaring en vooral tijd. "We hadden de bardiensten al afgeschaft, die waren heftig."

Ligt het ook aan het feit dat er geen carnavalscultuur is boven de rivieren? Marga zegt ten stelligste van niet. "Ik ga niet zeggen dat carnaval anders is boven de rivieren, want echt anders is het niet." Ricardo vult aan: "Het maakt niks uit of je het nu onder of boven de rivieren viert. Het enige verschil is dat het in het zuiden groter is. Maar wie carnaval leuk vindt om te vieren, viert het ook hier."

Misschien komt er nog een eindfeest volgend jaar

1960
De carnavalsvereniging werd opgericht in 1960. En nu het doek valt, verdwijnen ook de kleine tradities die zijn opgebouwd in Weesp. Net zoals elders in het land gingen de Weesper Moppen elk jaar naar het stadhuis om de sleutels van de stad op te halen. Een lang, lollig weekend waren zij de baas. Voor de borden van Weesp werden dan ook steevast de borden 'Tobbegat' geschroefd. Dat zal wel nu niet meer gebeuren, zo denken Marga en Ricardo.
Natuurlijk, mochten er Weespers dit verhaal lezen en zo geraakt worden door het opheffen van de vereniging dat zij er iets aan willen doen, dan kan er nog gesproken worden. Maar de twee denken niet dat er nog mensen opstaan om de Weesper Moppen te redden. De fut is er wel een beetje uit. De komende maanden gaat vooral gekeken worden hoe de club ontbonden kan worden.
Wellicht wordt er nog gekeken naar een groot afscheidsfeest bij het 55-jarig bestaan. Het heeft bij de meeste leden wel de voorkeur om er nog één keer een knalfuif van te maken en het jubileumjaar te halen. Een knallend einde, zoiets.