Een nachtje slapen op Fort Uitermeer: een spannend avontuur.
Een nachtje slapen op Fort Uitermeer: een spannend avontuur.

Een nachtje zonder mama op Fort Uitermeer

WEESP - Een nachtje slapen in een zelfgemaakte hut op Fort Uitermeer, hoe spannend kan het zijn? Op vrijdag 22 mei gaan 50 scholieren uit Nigtevecht dit avontuur meemaken en laten zich hierbij sponsoren voor het goede doel Kinderfonds MAMA'S. Rotary Weesp en Vechtstreek zorgt voor de organisatie.

Op die bewuste dag worden vijftig kinderen van de groepen 7 en 8 van basisscholen De Flambouw en de Tweemaster in Nigtevecht 's middags per sloep naar Fort Uitermeer gebracht. Daar mogen ze zelf in de weer om met touwen en lappen een comfortabele hut te bouwen, waar ze de nacht in zullen doorbrengen.

Zuid-Afrikaanse mama's
Voordat het zover is, is elk kind druk bezig met het bijeenbrengen van sponsorgeld: voor elk uur slapen op het fort wordt er € 5,- opgehaald. De organisatie gaat er voor het gemak van uit dat elk kind 12 uur slaapt en dus € 60,- meebrengt. "Meer mag natuurlijk ook", lacht Irene Hooijer van Rotary Weesp en Vechtstreek Noord en betrokken bij deze actie voor Kinderfonds MAMA'S. "Voor het bedrag van € 60,- kan in Zuid-Afrika een weeskind of elk kind dat door aids, armoede of geweld slachtoffer is, een jaar lang opgevangen worden door 'mama's' en zijn ze verzekerd van voeding, onderwijs, onderdak en vooral van veel liefde en aandacht." 's Avonds krijgen de kinderen een door leden van de Rotary zelfgemaakte maaltijd. Daarna leert een spel hun op een speelse manier wat het betekent hoe het is om geen dak boven je hoofd en honger te hebben. "Maar het gaat er vooral om dat het een heel leuke en leerzame ervaring voor de kinderen wordt", benadrukt Hooijer.

Kinderfonds MAMA's is opgericht door wijlen Nelson Mandela.