Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Slager Maarten van Donk

Als je een willekeurige passant zou vragen om een slager te tekenen, dan is de kans groot dat die tekening ergens wel iets van Maarten van Donk (40) wegheeft. Groot, sterk en doelgericht.

Hij komt uit een slagersfamilie en moest in zijn jonge jaren niets van het slagersvak weten. Maar langzaam begon de liefde toch te groeien en rolde hij de bekende slagerij aan de Nieuwstraat in. Nu is het zijn leven. Zes dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds ver na sluitingstijd. Wie dacht dat het ambacht een luilekkerbaan is, komt bedrogen uit. Het is hard werken.

Maar Maarten van Donk maakt dan ook in zijn slagerij alles zelf. Zijn koeien grazen in de Bloemendalerpolder en de varkens komen uit de Beemster. Eerlijk vlees. Daarmee onderscheid je jezelf van de rest, zo zegt hij zelf. Naast alle lekkere rollades, worsten en broodbeleg worden er ook elke dag verse maaltijden gekookt die gretig aftrek vinden in de stad. En vergeet de rookworsten niet, maar alleen als de 'r' in de maand is.

Thuis is hij de enige vleeseter: zijn vriendin is vegetariƫr. Niet dat het erg is, want ze bakt gewoon Maartens biefstuk. En lekker ook, zo glimlacht de trotse slager.