Chiquita Relyveld hoopt snel het nieuwe gezicht van het Casparus College te worden.
Chiquita Relyveld hoopt snel het nieuwe gezicht van het Casparus College te worden. Foto: Ruth van Kessel

'Oriëntatie op loopbaan is juist bij jonge leerlingen belangrijk'

WEESP - Ze heeft er zin in: Chiquita Relyveld is sinds maart de nieuwe directeur van het Casparus College. Werken op een kleine vmbo waarbij je als directeur dicht bij de leerlingen staat, was altijd al haar droom. De Almeerse stelt zich graag aan Weesp voor.

door Ruth van Kessel

Haar werkkamer heeft nog wat vrouwelijke accenten nodig vindt ze zelf, maar evengoed voelt ze zich al helemaal thuis op het Casparus College. Bij haar aantreden in maart trof ze een gepassioneerd team aan dat zich de laatste maanden na het plotselinge vertrek van Paul Blonk zonder schoolleiding overeind wist te houden. Relyveld: "Ik neem mijn petje af voor hun inzet. Ze zijn erin geslaagd om de school meer dan draaiende te houden en de leerlingen te begeleiden. Wel is er behoefte aan een nieuwe leider, die samen met het team de richting van de school bepaalt."

En die leider bent u?
"Dat probeer ik wel te zijn. Binnen het vmbo zijn vernieuwingen gaande waarbij er veel waarde wordt gehecht aan uitbreiding van de vaardigheden van leerlingen om te kunnen voldoen aan de eisen van de huidige maatschappij. Denk hierbij aan het kunnen maken van offertes, omgaan met computers en internet en jezelf presenteren. Daarnaast wordt loopbaanontwikkeling in een vroeg stadium steeds belangrijker: zit je in de juiste richting, doe je de dingen die bij je passen? Beschik je over de juiste competenties? Ik ben in mijn vorige banen heel betrokken geweest bij de ontwikkeling van het zogenaamde vernieuwde vmbo, dus ik kan zeker mijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze school. Daarin volg ik de trend die door de heer Blonk is ingezet en pluk ik de vruchten van zijn beleid: het Casparus staat goed op de kaart."

Als jong meisje wist Chiquita Relyveld het zeker: als ik later ga studeren wordt dat iets met techniek. Het liep anders. Bij haar studieoriƫntatie kwam ze terecht op een HTS in Amsterdam: een kil en saai gebouw. Dat voelde niet goed. Vertwijfeld oriƫnteerde ze zich verder en uiteindelijk viel ze voor een lerarenopleiding. Ik ben goed in Nederlands en in wiskunde, dus dat wordt mijn toekomst, zo besloot ze. Ze werd docent op de Meergronden, de middelbare school van haar jeugd. Via Educatie ROC Flevoland kwam ze in het management terecht en werd ze later teamleider op het Buitenhout College, een grote vmbo-school in Almere. Ruim zes jaar werkte ze daar met plezier, maar verlangen naar kleinschaligheid bracht haar naar het Casparus College.

U bent zelf een voorbeeld dat je als leerling op een verkeerd spoor kunt zitten?
"Zie hoe het kan uitpakken. Wel grappig en misschien geen toeval dat ik mijn kennis en ervaring nu toch deels weer inzet in een beroepsvoorbereidende omgeving: ik vind het heerlijk om jonge mensen te laten ontdekken waar hun hart ligt en het vernieuwde vmbo leent zich daar goed voor. Ik vind het leuk om de school hier nog beter op in te richten, vernieuwend bezig te zijn en te zorgen dat uiteindelijk je leerlingen op het voor hen juiste spoor zitten en in de pas lopen met de eisen van de huidige maatschappij. Mijn hart ligt bij de leerlingen: ik wil dat ze een leuke en leerzame tijd op het Casparus hebben en de school verlaten met een diploma waarvan ze weten wat ze ermee willen."

Hoe denkt u het Casparus College te laten aansluiten op het bedrijfsleven?
"Als vmbo, ROC en bedrijven zullen we moeten samenwerken om de jongeren op een goede manier voor te bereiden op hun toekomstige banen. Daar hebben alle partijen voordeel aan. Het lastige van het vmbo is dat het om voorbereidend beroepsonderwijs gaat en dat stagiairs nog maar over weinig specifieke skills beschikken, waar bedrijven behoefte aan hebben. Ik zie een taak voor het Casparus om de verwachtingspatronen over en weer af te stemmen: dat bespaart teleurstellingen bij zowel de leerlingen als de bedrijven."

U gaat uw schouders eronder zetten?
"
Reken maar. Vanaf 1 juni heeft de school weer een volledig managementteam en willen we dat Weesp weet dat het Casparus College stevig overeind staat: binnen het vernieuwde vmbo vind ik het leuk om met het team tot de juiste keuzes te komen en te zorgen dat onze leerlingen goed voorbereid zijn op de toekomst.Ik heb ontzettend veel zin in deze uitdaging."

Het Casparus College staat in de regio goed op de kaart.