Mikki Snel en Jesse ter Beek willen hun leuke speeltuin terug.
Mikki Snel en Jesse ter Beek willen hun leuke speeltuin terug. Foto: Christian Pfeiffer

Kinderen in actie voor opknapbeurt buurtspeeltuin

WEESP - Als het aan de buurtkinderen ligt wordt de speeltuin aan de Bührmanlaan zo snel mogelijk opgeknapt. De gemeente wil dat ook wel, maar kampt met tijd- en geldgebrek. Daarom nemen Jesse ter Beek en Mikki Snel nu zelf het initiatief. Met sport- en spelwedstrijden zamelen ze geld in voor een opknapbeurt. Wethouder Herman Tuning prijst de sociale betrokkenheid van de kinderen en wil graag met ze in gesprek. Vrijdagavond troffen ze elkaar al even in de gang van de studio's van Radio Weesp.

door Marieke van Veen

"Het is een heel aardige man", glundert Mikkie (10). "Hij zei dat hij graag een keer met ons meegaat naar de speeltuin zodat hij het zelf kan zien." Over de eerdere contacten met het gemeentebestuur is de jonge Weespse minder positief: "Eerst heb ik een brief geschreven. Ik kreeg als antwoord dat het snel in orde kwam. Maar er gebeurde niets, dus heb ik een paar keer gebeld. Uiteindelijk bleek er geen geld te zijn. Toen was ik er wel een beetje klaar mee."

Vuurwerk
Maar ja, de speeltuin werd er ondertussen niet beter op, integendeel. Buurjongen Jesse (ook 10 jaar): "In de doorkruipbuis zat een gat door vuurwerk, die is weggehaald en het duikelrek is ook weggehaald. De glijpaal van de glijbaan is krom gemaakt door hangjongeren. Onze speeltuin wordt zo steeds minder leuk."

Sport-en-speltoernooi
Een buurman haalde haar en haar buurjongetje Jesse over om het er niet bij te laten zitten en hielp de kinderen met wat plannen op weg. Dat bracht Jesse op het idee van een voetbaltoernooi, waar Mikki op haar beurt weer een sport-en-speltoernooi voor de hele buurt van maakte. Zowel 's middags als 's avonds zijn de kinderen afgelopen week op de speelplaats samengekomen voor wedstrijden en spelletjes, zoals buskruit. Alle deelnemers betaalden 50 cent inschrijfgeld. Op sommige momenten waren er wel dertig kinderen.

Heitje voor een karweitje
"Ook hebben we 'heitje voor een karweitje' gedaan", vertelt Mikki. "Door allerlei klusjes te doen hebben we geld opgehaald. Alles bij elkaar hebben we nu 65 euro." Dat dat niet genoeg is voor een nieuwe speeltuin begrijpt Mikki ook wel. "Het is meer om te laten zien hoe graag we dit willen." Een nieuwe speeltuin hoeft ook helemaal niet, vindt Jesse. "De speelplaats was leuk zoals-ie was. Maar alles wat stuk is gegaan komt niet meer terug."

'De buis is weg. Het rek is weg. Het wordt steeds minder leuk'

Met de wethouder op stap
Ze hopen dat wethouder Herman Tuning snel komt kijken en dat ze er samen uit kunnen komen. De wethouder staat daar in ieder geval open voor: "Ik ben een groot voorstander van burgers met eigen initiatief. Ik ga graag een keer met deze kinderen mee naar de speelplaats zodat ze me kunnen laten zien wat ze bedoelen. Ik zeg niet op voorhand: dat regelen we wel. Ik zal het ook eerlijk zeggen als het niet geregeld kan worden. Maar ik neem het sowieso serieus en ga graag met de kinderen kijken hoe we dit samen kunnen doen."

Leuke buurt
Dat vinden Mikki en Jesse een heel goed plan. "Want verder is dit een hartstikke leuke buurt, met veel leuke kinderen", zegt Jesse. "En als de speeltuin weer wordt zoals vroeger is het hier extra leuk!" Zijn ze niet bang dat de opgeknapte speeltuin weer wordt vernield door hangjongeren? Mikki: "Misschien kunnen er camera's opgehangen worden zodat we kunnen zien wie dat doen?"

Met spelletjestoernooi wordt er geld opgehaald.