Links de voorkeursvariant van de ontwikkelaar. Bij de tekening rechts is de bebouwing bovenin wat uitgedund.
Links de voorkeursvariant van de ontwikkelaar. Bij de tekening rechts is de bebouwing bovenin wat uitgedund.

Dit is het nu het plan voor de Laurentiuskerk

WEESP - Dit zijn ze dan: de twee schetsen voor het bouwplan Laurentiushof, op de plek van de Laurentiuskerk. Er is veel over te doen.

De tekeningen geven veel duidelijkheid over wat het plan nu eigenlijk inhoudt, de afgelopen maanden is er genoeg gespeculeerd. De toren blijft staan, de pastorie (het witte ingetekende deel op de tekeningen) ook. Het aanzicht van de kerk vanaf de Herengracht blijft bijna ongewijzigd. Van het kerkgebouw blijven twee traveeën staan en de tuin blijft voor een deel onbebouwd. Ook de muur aan de Kerklaan blijft gewoon staan.

Om het bouwplan te betalen komen er huizen aan de Kerklaan, aan het Binnenhof en aan de noordkant van de tuin (rood ingetekend). De tuin zelf wordt semi-openbaar (groen) en voetgangers moeten erin kunnen. Zo kan worden overgestoken van de Blomstraat naar de Kerklaan.

Op de linkerschets is het plan dat de voorkeur heeft van de ontwikkelaar, op de rechterschets is rekening gehouden met bezwaren van directaanwonenden: de bebouwing aan de noordkant van de tuin is daar wat uitgedund.

Onderzocht
De tekeningen maken deel uit van een vuistdik pakket aan rapporten en voorstellen dat aan de leden van de gemeenteraad is verzonden: het bouwplan van ontwikkelaar C.T.J. Van Vliet en aannemer Van Wijnen voor de Laurentiuskerk en een stapel rapporten over de toestand van de kerk, de fundering en alle onderzochte mogelijkheden, zoals behoud van de kerk in de huidige vorm, verkoop zonder woningbouw en het alleen bouwen van drie peperdure villa's in de tuin om alles te betalen. Die blijken, volgens de onderzoeken, allemaal niet haalbaar.

De Laurentiuskerk staat nu een jaar leeg en verkeert in slechte staat. De fundering is slecht en delen van de kerk verzakken gevaarlijk snel. Het katholieke bisdom wil van het gebouw af omdat er geen geld is om het te redden. Bijna 30 geïnteresseerde partijen meldden zich. Het werd uiteindelijk Weesper Cees van Vliet met zijn ontwikkelbedrijf die groen licht kreeg van de katholieken om een plan te ontwikkelen voor het terrein. Dit omdat hij de enige was die het behoud van de toren wilde garanderen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Niet alle omwonenden zijn blij met de plannen en ook het Cuypersgenootschap, dat op de bres springt voor cultureel erfgoed, heeft grote bezwaren.

De kerktoren blijft behouden, de pastorie ook, de tuin deels

De gemeenteraad heeft daarom twee maanden uitgetrokken om dit onderwerp te gaan bespreken. En dat is uitzonderlijk lang. Maar, zo stellen de raadsfracties, dit onderwerp is zo belangrijk voor Weesp: hier moeten we lang over praten en alle meningen over horen.

De raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer bespreekt het plan op dinsdagavond 19 mei voor het eerst. Dan worden alle politieke meningen gegeven. Voor Weespers en betrokken partijen wordt halverwege juni een Politiek Plein gehouden, een bijeenkomst op het stadhuis waar iedereen zijn mening mag komen geven over de bouwplannen. Dan volgt nogmaals een behandeling in de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer, eind juni. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad donderdag 1 juli definitief.