Door de drukte, ruim 25.000 bezoekers, is het Sluis-en-bruggenfeest een risico-evenement, zegt de gemeente.
Door de drukte, ruim 25.000 bezoekers, is het Sluis-en-bruggenfeest een risico-evenement, zegt de gemeente. Foto: Christian Pfeiffer

Sluis-en-bruggenfeest zowel geliefd als gehaat

WEESP - Het Sluis-en-bruggenfeest is Weesps meest geliefde en meest gehate evenement. Dat blijkt uit een grote enquête van de gemeente over evenementen in Weesp.

door Christian Pfeiffer

Het aantal evenementen in Weesp groeit en daarom is de gemeente bezig om een algemeen evenementenbeleid op te stellen voor de stad. Een enquête onder de Weespers was daar onderdeel van. Met interessante conclusies: naast de harde en lieve woorden over het Sluis-en-bruggenfeest blijkt dat er in Weesp enige behoefte is aan uitbreiding van het evenementenaanbod, vooral op culinair en cultureel gebied. Aan nieuwe grote evenementen is geen behoefte. Een vreemde eend in de bijt is ook de Kinderkermis op de Nieuwstraat. Die heeft in de enquête veel zeer positieve en veel zeer negatieve reacties opgeleverd.

In totaal telde de gemeente in 2014 ruim 50 evenementen in Weesp. Niet allemaal openbaar, er zitten ook een aantal grote personeelsavonden van bedrijven in. Maar toch bijna elke week een. Per evenement is ook het aantal bezoekers genoteerd, maar daar gaat het nieuwe evenementenbeleid nat. Volgens het stuk trekt de jaarlijkse sinterklaasintocht maar 1000 bezoekers en het watersportfestival 200 man. Dat is wel erg aan de lage kant.

Dat nieuwe evenementenbeleid is bedoeld om alle evenementen in Weesp gelijk te behandelen. Daarvoor worden drie categorieën in het leven geroepen. Straks zijn er A-, B- en C-evenementen.

A
In de eerste categorie, A, vallen straks de meeste feesten. Het zijn evenementen zonder een al te groot risico; de gemeente wil graag op de hoogte worden gebracht, maar verder is er weinig omhanden.

Weesp kende over 2014 ruim 50 feesten en evenementen

B
In de categorie B worden straks de grotere reguliere evenementen gestald: de sinterklaasintocht, de Vechtloop, de triatlon enzovoort. Hiervoor gelden strengere eisen en tijdens het feest is er ook toezicht van de gemeente en mogelijk ook de politie.

C
De zwaarste categorie, C, is bedoeld voor het Sluis-en-bruggenfeest. Dan moet er beveiliging worden ingehuurd door de organisator en de gemeente is tijdens het evenement voorbereid op calamiteiten.

Dit alles om straks het organiseren van een evenement makkelijker te maken en alle organisatoren gelijk te behandelen. Voor de niet-risico-evenementen kan straks ook een meerjarige vergunning worden aangevraagd. Ook stelt de gemeente gratis dranghekken, verkeersborden en kliko's ter beschikking.

Duidelijk is wel dat bepaalde evenementen nooit gaan plaatsvinden in Weesp: races met motoren of auto's, kooigevechten of andere vechtsporten die niet door NOC*NSF worden erkend, komen er niet in. Een circus mag maar twee keer per jaar worden gehouden aan de Aetsveldselaan. Voor de kermis wordt een nieuwe locatie gezocht.

De gemeenteraad beslist nog voor de zomer over het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente.