Geen feestje is te gek voor Iris van Velsen van Studio Vier.
Geen feestje is te gek voor Iris van Velsen van Studio Vier. Foto: Brian Elings

Lipdubs voor bedrijven

WEESP - Als je mensen uit hun comfortzone haalt, bevorder je creativiteit en productiviteit. Zegt Iris van Velsen. Deze jonge onderneemster uit Weesp verkondigt haar boodschap namens haar nieuwe bedrijfje Studio Vier. Met het beproefde concepten uit de wereld van vrijgezellenfeestjes daagt ze nu de zakelijke markt uit. "Ik kan echt wat toevoegen aan een bedrijf."

door Ruth van Kessel

Het begon voor Iris van Velsen allemaal met het volgen van haar hart: doen wat je leuk vindt en weten waar je goed in bent. Zo besloot ze haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening nog even niet te verzilveren en richtte ze zich eerst op haar grote passie: ze werd dansdocent. Zich bewegend in een dynamische omgeving met allemaal enthousiaste jonge mensen begon ze naast het dansen met de organisatie van bijzondere vrijgezellenfeestjes: lipdubs, flashmobs, rapworkshops, wat een mogelijkheden. Haar bedrijf was geboren.

"Nu wordt het tijd om bedrijven in beweging te zetten", vindt de onderneemster met haar onuitputtelijke netwerk. Studio Vier neemt een vlucht: in juli 2014 gestart vanachter de laptop aan de keukentafel, maakte Van Velsen in januari 2015 de overstap naar een bedrijfsruimte aan de Pampuslaan. "Deze move biedt mij de rust en de focus om mijn bedrijf verder uit te breiden. Bewust zoek ik nu de zakelijke markt op, want ik heb ontdekt dat mijn producten en werkwijze echt wat toevoegen aan een bedrijf."

Lipdubs, flashmobs, wat kan een bedrijf daar nu mee?
"Haha, dat zou je niet zomaar kunnen verzinnen als activiteit voor een bedrijf, hè? Maar het is ontzettend leuk om met elkaar iets neer te zetten. Iets wat je anders nooit zou doen. Mensen gaan buiten hun kaders, verlaten hun comfortzone en ontdekken een nieuwe kant van zichzelf. Dit soort activiteiten is ontzettend leuk om te doen als teamuitje, maar vooral ook als teambuildingsinstrument is het een geweldig middel. Je gaat namelijk met elkaar samenwerken om tot een mooi resultaat te komen. En achteraf heb je een tastbare herinnering."

Eh, maar wat is een lipdub eigenlijk?
"Een lipdub is een videoclip die in één take wordt opgenomen en waarin een nummer wordt geplaybackt. Het is over komen waaien uit Amerika en is heel populair op scholen: het liefst met een hele groep – vanaf tien is het leuk, maar met z'n vijfhonderden is het echt helemaal te gek – ga je een nummer playbacken waarbij de camera de groep volgt. Ikzelf werk meestal met groepen van tien tot vijftien man en een cameraman, dat is heel goed behapbaar. Wordt het groter, dan moet ik meer mensen inzetten. De deelnemers oefenen de tekst en per stukje tekst delen we ze in groepen in en draaien maar. En dat op een leuke locatie. Mensen gaan helemaal uit hun dak: dansen, het nummer uitbeelden, playbacken, zo leuk om te zien hoe vrij mensen zich gaan voelen."

'Als ze eenmaal los zijn, gaan mensen helemaal uit hun dak'

Dat klinkt als uit je comfortzone gaan?
"Ja, wanneer doe je nu zoiets? Wanneer mag je je als volwassene weer eens verkleden met een gek petje, pruik of bril en je anders voordoen? En vooral de muziek werkt heel aanstekelijk: het is altijd vrolijk en stimulerend en zet mensen letterlijk in beweging. En het hele proces van samen toewerken naar een mooi resultaat is voor deelnemers heel positief en bevredigend."

Al sinds haar vijfde is Van Velsen verslaafd aan dansen. Toen ze elf jaar was danste ze al in het demonstratieteam van De Dansstudio en vanaf haar 17de ging ze er lesgeven. Een ideale bijbaan voor naast haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening. In 2011 studeerde ze af en bleek de crisis in volle gang te zijn. Toen ze na veel moeite een baan vond, realiseerde ze zich dat werken als SPH'er niet het leven was dat ze wilde leiden. Al die mensen met problemen, de treurnis, is dit wat ik op mijn 21ste voor de rest van mijn leven wil doen? Die vraag stelde zij zichzelf. Nee dus, ze voelde zich niet happy bij dat werk.

Een weggegooide studie dus?
'Nee, helemaal niet. Veel tools die ik daar heb geleerd kan ik inzetten bij de activiteiten en evenementen.

Out of the box, dat is jouw motto?
"Klopt, altijd net even anders dan iemand verwacht. Hoe minder uitgekristalliseerd de vraag, hoe liever ik het heb. Alles is mogelijk, zolang je niet in beperkingen denkt. En dat doe ik nooit."

Geef eens voorbeelden?
"Wat wil je horen? Elk weekend heb ik een tot drie activiteiten, dus keuze genoeg. Als ik terugkijk op afgelopen maand dan hoort de videoclip die ik met een vriendinnengroep in Valkenburg heb gemaakt tot een van de hoogtepunten. Unieke beelden van een groep vriendinnen die het nummer 'Girls just wanna have fun' van Cindy Lauper zingt. Echt een prachtig resultaat!"

En nog meer?
"De flashmob die we vorige week hebben gemaakt met een vriendengroep is ook geweldig. Ze kwamen bij me met de vraag of ik hun een dans kon aanleren die zij dan gaan opvoeren bij de opening van een bruiloft. Zulke ideeën vind ik echt gaaf. Twee uurtjes oefenen en je hebt al een prachtig effect en achteraf een tastbare herinnering. Want elke activiteit krijgen de deelnemers op een USB-stick mee naar huis."

Waar droom je van?
"Nu ga ik altijd met een team naar de mensen en bedrijven toe of ik regel een locatie. Hoe leuk zou het zijn als Studio Vier straks een eigen locatie heeft voor al haar evenementen en activiteiten? Liefst hier in Weesp, daar droom ik van."

Ook werknemers zijn uit hun comfortzone te lokken.