Moet de gemeenteraad straks gewoon tekenen
bij het kruisje?

WEESP - Het bouwplan Laurentiushof moet goedkeuring krijgen van de gemeenteraad omdat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. De gemeente is zelf geen partij en heeft niet zo heel veel te eisen.

De kerk en de grond zijn van het katholieke bisdom, dat een overeenkomst heeft gesloten met ontwikkelaar C.T.J. Van Vliet, een overeenkomst tussen twee private partijen. De gemeente Weesp heeft zelf geen eigendom op het terrein en beslist alleen over het wijzigen van het bestemmingsplan en het verlenen van een sloopvergunning voor het gebouw.

Betekent dit dan dat de gemeenteraad moet tekenen bij het kruisje? Nee. De raad kan de kaders van het bestemmingsplan zo aanpassen dat een aantal aanpassingen in het bouwplan afgedwongen worden. En dat is precies wat er waarschijnlijk gaat gebeuren.

Toch wordt het balanceren tussen de belangen van alle verschillende partijen. Als de raad te strenge eisen stelt, is de kans dat Van Vliet afhaakt. Dan moet er een nieuwe ontwikkelaar worden gezocht die mogelijk weer hele andere plannen met het terrein en de kerk heeft.

Het is een positie die de politieke partijen zelf ook wel inzien. De discussie lijkt zich de komende weken te gaan spitsen op de details zelf en niet zozeer over het wel of niet doorgaan van het bouwplan zelf.