Yentl van den Berg: 'Ik hoop dat mensen van alle leeftijden Café Lavi weten te vinden.'
Yentl van den Berg: 'Ik hoop dat mensen van alle leeftijden Café Lavi weten te vinden.' Foto: Ruth van Kessel

'Cafe Lavi heeft de sfeer van een kroeg, maar dan eigentijds'

WEESP – Ze gaat voor de sfeer van een gezellige bruine kroeg, maar dan in een modern jasje: met trots presenteert Yentl van den Berg haar eigen Café Lavi, het nieuwe horeca-etablissement op de kop van de Achteromstraat met terras aan de sluis. "Toen op 17 april de deuren voor het eerst opengingen, wist ik: Dit is het, mijn droom komt uit!"

door Ruth van Kessel

Ze noemt zichzelf een gezelligheidsdier en een nachtmens. Zo lang Yentl van den Berg zich kan herinneren voelt ze zich beter naarmate de avond vordert en komt ze 's ochtends wat lastiger op gang. Dus toen de wens om een eigen onderneming te starten steeds groter werd was de keuze snel gemaakt: een eigen café waar mensen zich thuis voelen. Café Lavi is voor iedereen.

Wat voor een café is Café Lavi?
"Een plek die voelt als een verlengstuk van je huiskamer. Waar je gezellig kunt kletsen met vrienden, kunt borrelen of een feestje kunt bouwen. Een plek waar je je vrienden ontmoet. Of je nu 20, 40 of 60 jaar bent, ik hoop op een gezellige mix van leeftijden."

Wat zijn de reacties?
"Helemaal top. Allerlei soorten mensen vallen hier binnen, ook mensen die na het sluiten van cafés de Amstelstroom en de Oorbel een beetje zoekende waren, voelen zich thuis bij Café Lavi. Ze vinden het gezellig hier, dat hoor ik van veel gasten. En daar ga ik natuurlijk voor."

Wat heb je met gezelligheid?
"Ik ben opgegroeid als een levensgenieter. Zo lang ik me kan herinneren was ons huis altijd de plek in de buurt waar geborreld werd: kaasje erbij, mee-eten, barbecue, het kon nooit op. Het was dan ook altijd een zoete inval bij ons thuis, voor mijn moeder was het nooit te veel en elke aanleiding werd groots gevierd. Als kind vond ik dat helemaal geweldig."

'Bij ons thuis was het een zoete inval, niets was mijn moeder te veel'

Yentl van den Berg woonde tot haar negende in Weesp, totdat ze met haar moeder meeverhuisde naar Naarden. Na een tijd in Gelderland keerde het gezin na tien jaar weer terug naar Weesp en had Yentl na haar middelbareschooltijd allerlei banen. Yentl: "Heel gevarieerd allemaal: bij een autobedrijf, functies in de modewereld en de laatste jaren als vloermanager in een kledingzaak. Op mijn 29ste besloot ik dat ik voor mezelf wilde beginnen."

Hoe ging dat?
"Ik heb echt stilgestaan bij de vraag: waar word ik nu gelukkig van? Ik ging altijd al graag uit, wist dat ik een nachtmens was en vooral dat ik graag gezelligheid om mij heen creëer. Het was een nu-of-nooitgevoel. Nu heb ik nog de tijd en ruimte om me volledig te focussen op het stevig neerzetten van Café Lavi."

Bijzondere naam?
"Niet als je bedenkt dat in dit pand uit 1628 bierbrouwerij De Leeuw gevestigd was. Lavi betekent leeuw in het Hebreeuws, de taal waar ook mijn naam uit voortkomt. Als je het op zijn Frans uitspreekt als 'la vie', betekent het 'het leven', iets waar wat mij betreft niet genoeg van genoten kan worden. Ik vind het een mooie dubbele betekenis.
Hard gewerkt?
"Het was twee maanden hard buffelen om alles voor elkaar te krijgen. Aan alles wat hier staat of hangt heb ik meegewerkt en over beslist: de kleuren, de leidingen, maar ook het bier en de wijn die we schenken, alles is mijn eigen keuze. Dat geeft een ontzettend goed gevoel. Bij de opening werd ik ineens overvallen door het resultaat: wat is het hier fris en gezellig. Precies dat gezellige café dat ik voor ogen had en ik dacht: yes, hier doe ik het voor!"