Cuypersgenootschap: kerk van onschatbare waarde

WEESP - Vanuit alle richtingen rijzen het dak van de kerk en de toren boven de bebouwing uit. Het Cuypersgenootschap pleit voor het behouden van de gehele kerk.

Het Cuypersgenootschap is een vereniging die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het genootschap bemoeit zich actief met de discussie over de toekomst van de Weesper kerk.

Hoogleraar Gerrit Vermeer schreef een rapport voor het genootschap over de kerk en komt tot de conclusie dat de Laurentiuskerk misschien wel het meest beeldbepalende bouwwerk van het stadsgezicht van Weesp is.

Volgens Vermeer mag dat stadsgezicht ook niet zomaar veranderd worden omdat dit vanuit rijkswege beschermd is. Wat dat precies inhoudt, daar verschillen de meningen over, maar duidelijk is wel dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voorheen: Monumentenzorg) meekijkt met de discussie in Weesp.

Het schip van de Laurentiuskerk is ontworpen door architect Theo Asseler, een tijdgenoot van de beroemde architect Cuypers. Asseler is, zo concludeert Vermeer in zijn onlangs gepubliceerde onderzoek, tot op heden nog geen bekend architect, maar toch kwamen al veel van zijn werken op de monumentenlijst terecht. Niet omdat bekend was dat hij de architect was, maar omdat zijn ontwerpen werden uitgekozen.

Het Cuypersgenootschap zet zich in de discussie in voor het behoud van de pastorie, kerkgebouw en toren en pleit voor een herbestemming van het gebouw en dus een nieuw plan.