De griffioentjes die ze krabbelde als kind zijn nu de basis van Nafisa's kunst.
De griffioentjes die ze krabbelde als kind zijn nu de basis van Nafisa's kunst. Foto: Marieke van Veen

Met haar 14 jaar de jongste Weesper aan de Wand ooit

WEESP - Hoe gaaf zou het zijn om met haar 'griffioenen' mee te doen aan de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand? Maar... moest ze daar niet minstens 18 voor zijn? Samen met haar moeder Helma de Boer ging Nafisa Sheikh op zoek naar de spelregels, maar over een minimumleeftijd kon ze niets vinden. Ze besloot het erop te wagen. En nu hangt haar werk met Pinksteren tussen allerlei gevestigde namen in de Van Houtenkerk. Met haar 14 jaar is ze de jongste deelnemer ooit.

door Marieke van Veen

Stichting Beeldende Kunst Weesp probeert met allerlei nevenprojecten al langer ook de jongere Weespers bij de kunstvierdaagse te betrekken. Zo hangen er schilderijen van basisschoolleerlingen langs de grachten, drijven er kunst en knutsels in het water, wordt er werk vertoond van scholieren van het Vechtstede College en is er sinds vorig jaar Weesperfotomobiel, een fotowedstrijd voor jongeren. Maar de 'echte' kunst... ja, die krijgt pas na een strenge ballotage een plekje in de statige Van Houtenkerk. Nafisa is ontzettend trots dat zij mee mag doen.

Vond je de ballotage niet eng?
"Ik dacht: ik probeer het gewoon. Ik ging er eigenlijk van uit dat ik afgewezen zou worden. Het scheelt dat je er zelf tijdens de ballotage niet bij bent. Je levert je werk in en mag het aan het eind van de dag weer ophalen. En dan is het wachten op de beslissende brief."

Een spannende week?
"Ze hadden gezegd dat ik de week erop een brief zou krijgen, maar de volgende dag lag-ie al op de mat. Tot mijn grote verrassing was ik uitgekozen. Verder zaten er nog nuttige tips bij en kreeg ik een mentor aangeboden. Dat bleek meester Marcel te zijn, mijn leraar van groep 8 op de Jozefschool. Hij doet zelf ook mee aan Weespers aan de Wand."

Vertel eens iets over het werk dat je maakt?
"Zelf noem ik ze griffioenen. Dit soort figuurtjes maak ik al van kleins af aan. Het begon met gewoon een beetje krabbelen. Later ben ik ze gaan uitvergroten en hebben ze zich ontwikkeld. Ik ben gaan experimenteren met verschillende materialen. Ik maak ze nu met potlood, inkt en verf op diverse achtergronden. Soms een uitgewerkte griffioen, soms een heel vel vol kleine kleurrijke griffioentjes."
Zit je op tekenles?
"Nee, het is eigenlijk vooral iets wat ik thuis doe. Ik moet wel echt inspiratie hebben, anders teken ik zo een tijdje niet. Ik zit op het Casparus College, daar krijgen we tekenen wel als vak. Dat vind ik ook heel leuk. Maar een cursus heb ik eigenlijk nooit gevolgd. Ik leer het mezelf door van alles uit te proberen."

Vorig jaar deed ze mee aan de fotowedstrijd, dat smaakte naar meer

Hoe kwam je erop om je aan te melden voor Weespers aan de Wand?
"Ik heb vorig jaar meegedaan met Weesperfotomobiel, de fotowedstrijd van Weespers aan de Wand speciaal voor jongeren. Toen hingen mijn foto's in De Bibliotheek, dat vond ik heel erg leuk. Toen we lazen dat ze dit jaar voor de hoofdexpositie nieuwe deelnemers zochten, bedacht ik dat het wel heel leuk zou zijn om daar aan mee te mogen doen."

En nu hangen jouw werken eind deze maand in de Van Houtenkerk!
"Heel spannend. En ook in De Bibliotheek hangen er een paar. Ik moest zelfs zo veel werken inleveren dat ik er een paar bij hebben moeten maken. De laatste is zelfs nog niet eens helemaal af. Het is de bedoeling dat je tijdens die vier dagen zo veel mogelijk ook zelf aanwezig bent. Ik ben erg benieuwd naar de reacties. Misschien verkoop ik zelfs nog wat? "