Nathalie Scheffer toont schetsen van het interieur in de toekomstige etalage van De Weesper Boekhandel.
Nathalie Scheffer toont schetsen van het interieur in de toekomstige etalage van De Weesper Boekhandel. Foto: Ruth van Kessel

Weesp steunt boekhandel, bank wil nog meer zien

WEESP – Hoewel het bedrag aan crowdfunding voor de te ontwikkelen De Weesper Boekhandel met ruim 121.000 euro alle verwachtingen overtreft, wil de bank graag nog meer steun van de Weespers zien voordat zij ja zegt tegen de financiering van het initiatief van Nathalie Scheffer. Met twee nieuwe informatieavonden op 26 en 28 mei hoopt de onderneemster nog meer mensen te overtuigen van haar boekhandel-plus.

door Ruth van Kessel

Het lijkt een beetje stil rond De Weesper Boekhandel in oprichting, maar niets is minder waar. Achter de schermen is Nathalie Scheffer van kinderboekhandel en kantoorboekhandel De Kleine Prins druk met de voorbereidingen. Gesprekken met de bank, accountant, uitgeverijen, maar ook met architecten, interieurbouwers en leveranciers. "Je kunt er een werkweek mee vullen", grapt Scheffer. "Het is intensief, maar ook een enorm positief proces."
Voor 1 juni moet duidelijk worden of De Weesper Boekhandel een droom blijft of werkelijkheid wordt. Op die datum loopt de huurintentie met de eigenaar van het zogenaamde Scapinopand af en zal de bank wel of niet groen licht gegeven hebben voor de financiering. De bank ziet graag een extra 50.000 euro aan crowdfundingsgeld, met als belangrijkste reden zeker te zijn van een groot draagvlak. Scheffer: "De bank is heel enthousiast over het plan en blij verrast met het bedrag dat al is bereikt. Toen we dit avontuur startten had ik zelf gedacht al blij te zijn met 60.000 euro. Zouden we dat niet halen, dan zou ik ervan afzien. 75.000 euro had ik al fantastisch gevonden en nu we op ruim 121.000 euro zitten, opgebracht door 250-300 mensen, zijn mijn verwachtingen overtroffen. Eerlijk gezegd denk ik dat het moet lukken om de resterende 50.000 euro ook in obligaties uit te kunnen geven: ik ontmoet nog steeds veel mensen die erg geïnteresseerd zijn in het plan." Scheffer is ook in gesprek met alternatieve financiers en is optimistisch gestemd over de afloop. Na het tekenen van de huurovereenkomst per 1 juni hoopt zij in september De Weesper Boekhandel te kunnen openen.
Kijkje nemen op Luilak
Wie alvast sfeer wil komen proeven is zaterdagochtend tussen 6.00 en 9.00 uur welkom aan de Nieuwstad. Daar zit Nathalie Scheffer klaar met een ontbijtje en geeft zij rondleidingen door het pand. De informatieavonden op 26 en 28 mei zijn ook aan de Nieuwstad en beginnen om 19.30 uur.