De musical Weesp 650 was een waar spektakel in het 'Pronk-theater'.
De musical Weesp 650 was een waar spektakel in het 'Pronk-theater'. Foto's: André Verheul sr

Zes mooie momenten uit
het feestjaar Weesp 650

WEESP - Met 200 kleine en grote activiteiten vierden vele duizenden Weespers tien jaar geleden 650 jaar stadsrechten. Na afloop deed het WeesperNieuws aan alle Weespers een ruim 60 pagina's dik fotoboek cadeau met daarin een terugblik op dit unieke feestjaar. Op ons verzoek bladerde de nog immer trotse voorzitter van het feestcomité, Cor van der Poel, door dat boek en koos zes foto's uit. Hij voorziet ze van onderstaand commentaar.

"Met veel plezier heb ik nog eens kunnen terugblikken in het boek vol met foto's die het gehele jaar door André Verheul sr. met veel enthousiasme zijn geschoten. Het hele jaar door hingen er vele honderden vlaggen door heel Weesp, hetgeen een heerlijke sfeer in de stad gaf. Na een zeer drukbezocht openingsconcert in de Grote Kerk werd Graaf Willem de Vijfde tijdens de openingsreceptie in een 'nachtwachtscène' op het bordes van het stadhuis onthaald door het gemeentebestuur. De graaf was het gehele jaar onvermoeibaar aanwezig bij vele activiteiten."

"Een kaaspakhuis van de familie Pronk op het Van Houten Industriepark werd omgetoverd in een mooi theater met 400 zitplaatsen voor Weesp 650, de musical, voor velen een hoogtepunt. Op een vermakelijke manier werd de Weesper geschiedenis aan 4000 bezoekers voorgeschoteld door 175 mensen onder leiding van regisseur Alexander Bauwens. Een waar spektakel."

"Op 20 mei 2005 verscheen Graaf Willem de Vijfde om opnieuw de akte met stadsrechten te overhandigen aan burgemeester Chris Hofkamp (foto voorpagina). Het was dit keer echter een compleet lege akte, want, zo zei de graaf, tegenwoordig zijn het niet meer de graven, maar de Weespers zelf die de gang van zaken in een stad bepalen."

"De historische maaltijd op de Nieuwstraat was onderdeel van het historische weekend op 20, 21 en 22 mei. Een maaltijd voor duizend mensen in historische kleding. Wat een saamhorigheid toen, ook in 2005."

"Een hoogtepunt van het historische weekend was natuurlijk ook de historische optocht, waarin vele facetten van de samenleving te zien waren in een optocht van drie kilometer lang. Wat een sfeer die dag in onze mooie stad. Opvallend was ook de grote cohesie binnen de Weesper samenleving en via de stadspeiling werd dan ook vastgesteld dat 47% trotser op hun stad was geworden."

"Ook de activiteiten als het Weesper megakoor, de Johannes Passion, Friends in Concert aan de Groene Punt, Smal Sail Weesp, het vuurfeest, de Vechtcruise voor de ouderen, de expositie Weesper Koppen, Weesp Kaasstad, het poppenfestival enzovoort enzovoort, waren parels in ons programma waaraan ons organisatiecomité van 17 mensen ruim 4 jaar aan heeft gewerkt. Ik neem als voorzitter nu nog mijn petje diep voor ze af. Het was klasse!"

De Johannes Passion was een van de vele andere hoogtepunten.
De 'nachtwachtscène' op het bordes van het stadhuis.
Er hingen honderden vlaggen door heel Weesp.
De historische optocht.
Een maaltijd voor duizend mensen in historische kleding.