Oude ambachten op het Achterom.
Oude ambachten op het Achterom. Foto: Marieke van Veen

Marine met vloot- en roadshow op Weesper Watersport Festival

WEESP - Aanstaande zaterdag (30 mei) wordt de 25ste edtie van het Weesper Watersport Festival gehouden. De organisatie wilde graag groots uitpakken vanwege dit jubileumjaar, maar ja... met slechts een paar duizend euro in kas waren de mogelijkheden helaas wel wat beperkt. Het bestuur besloot de stoute schoenen aan te trekken en benaderde de marine. Na een half jaar lobbyen kwam er goed nieuws: het ministerie van Defensie komt met een marinevloot- en roadshow naar Weesp.
"Pas in maart hoorden we dat het doorging", vertelt Klaas Dijkstra van de organisatie. "Tja, de marine krijgt per jaar honderden van dit soort verzoeken. Daarvan kunnen ze er jaarlijks zo'n zeventig tot tachtig honoreren. Omdat ze nog nooit in Weesp zijn geweest, gingen ze overstag. Wij zijn er hartstikke blij mee. Het belooft een hele happening te worden."

door Marieke van Veen

Wie hoopt op de komst van Zr.Ms. Karel Doorman (het grootste schip van de marine) helpen we meteen maar even uit de droom. De Koninklijke Marine komt niet met schepen, maar met een grote truck naar Weesp. Op die truck hangt een supergroot tv-scherm, waarop beelden van de vloot en promotiefilmpjes en dergelijke worden vertoond. Verder nemen de mariniers een tien meter hoge klimtoren mee die door het publiek (ook kinderen) onder begeleiding mag worden beklommen. In de truck staat een brugsimulator die bezoekers de kans geeft te ervaren hoe het is om met zo'n groot marineschip te varen. Tot slot is er een tien meter lange expositie met fotopanelen. Het marineteam komt met circa 16 man sterk naar Weesp om te vertellen wat de marine allemaal doet en wat het werken bij de marine inhoudt.

Maar er is zaterdag nog veel meer te doen. Tijdens het watersportfestival kunnen bezoekers alle aspecten van de watersport ontdekken, ervaren en vooral beleven. Er zijn vele leuke en bovendien gratis kinderactiviteiten, zoals waterskiën in de Kom, aquabubbles, een viswedstrijd, een rondvaart over de Vecht en door de grachten van Weesp en suikerspinnen (zolang de voorraad strekt).

Ook volwassenen zullen zich niet vervelen. Het festival wordt opgeluisterd door shantykoren die zeemansliederen ten gehore brengen bij de terrassen rondom de Kom. In het water verzorgen (watersport)verenigingen demonstraties en langs de Kom staat een braderie. Veel van de aangeboden waar staat in het teken van watersport. Verder zijn er oude ambachten te zien, zoals netten breien en zeilmaken. Een liefhebber toont zijn fraaie modelschepen en een inwoner van Weesp laat zien hoe je met een dienblad, een waxinelichtje en een klein bootje urenlang speelplezier kunt beleven. Last but not least houdt cafe 't Helletje een roeiwedstrijd op de Vecht.

Het programma
10.00 uur: start braderie en vloot- en roadshow Koninklijke Marine
12.00 uur: oude (nautische) ambachten, activiteiten watersportverenigingen, presentatie aanwezige schepen, aquabubbles, shantykoren en straattheater
16.00 uur: waterskiën, afsluitende samenzang shantykoren bij Rimini
18.00 uur: einde watersportactiviteiten en roadshow marine, afsluitend optreden big band bij café 't Helletje
20.00 uur: einde

De Marine neemt een klimtoren mee naar Weesp.