Van Leeuwen: 'Varen door Weesp is en blijft prachtig, maar de gastvrijheid kan veel beter.'
Van Leeuwen: 'Varen door Weesp is en blijft prachtig, maar de gastvrijheid kan veel beter.'

'Het plezier vergaat me hier een beetje in Weesp'

WEESP - Elke zomer vaart de Moby Queen statig over de wateren van Weesp, haalt haar passagiers op aan de VVV-steiger aan de Hoogstraat en vervolgt haar tocht over de Vecht. Op zondagochtend zijn de wekelijkse openbare opstaptochten, andere keren doet de Moby Queen van Rederij Tisset met besloten partijen Weesp aan. En hoewel eigenaar en kapitein Kees van Leeuwen een speciaal plekje voor Weesp in zijn hart heeft, voelt hij zich steeds minder welkom in onze stad.

door Ruth van Kessel

"Weesp is een prachtig stadje", herhaalt Kees van Leeuwen meerdere keren in het gesprek, "maar het zou wat moeten doen aan haar gastvrijheid. Elke keer als ik aanleg bij de VVV-steiger om gasten op te laten stappen krijg ik commentaar van omwonenden. Ik zou het uitzicht verpesten en de doorgang aan de Hoogstraat belemmeren, zeker als gasten met een touringcar aankomen. In die zin heeft Weesp het gewoon niet goed geregeld en krijg ik het chagrijn over mij heen. Deze zomer doe ik de opstaptochten over de Vecht nog vanuit Weesp, maar ik ben er nog niet met mijzelf uit of ik deze activiteit volgend jaar nog ga doorzetten."

Weesp is niet gastvrij?
"Nee, helemaal niet. Neem nu alleen al de bruggen rond Weesp. Sinds de brug De Uitkomst kom je na 20.00 uur Weesp niet meer in of uit richting Amsterdam. De spoorbrug is ook een spelbreker en belemmert de doorgang naar Muiden en het IJmeer. Door die slechte toegankelijkheid is het voor veel festiviteiten niet meer aantrekkelijk om Weesp aan te doen, waarmee de binnenstad inkomsten misloopt."
Rederij Tisset heeft haar roots in Weesp. Vanuit een hobby kocht Weesper Kees van Leeuwen in 1978 de rondvaartboot Mobidik en startte met de rederij in de Weesper industriehaven. Al gauw voer hij met vier schepen met gezelschappen door Weesp naar de Vecht. Toen in de jaren negentig woonproject Aquamarin gebouwd werd, verloor Van Leeuwen het bezwaarproces en verplaatste hij zijn schepen naar Almere-Haven: "Weesp kon me geen alternatieve ligplaats bieden en in Almere werd ik met open armen onthaald. Alle voorzieningen die ik nodig had werden geregeld, een schril contrast met Weesp." Sinds Na twintig jaar Almere opereert Rederij Tisset sinds drie jaar vanuit Zaandam.

Hoe zou Rederij Tisset zich wel welkom kunnen voelen in Weesp?
"Zorg eerst eens voor een goede opstapsteiger waar niemand last van heeft. Ik roep al jaren dat die gerealiseerd zou kunnen worden in de hoek van de Stationsstraat waarmee je meteen het parkeerprobleem van gasten oplost. Die is daar vlakbij. Als Weesp aantrekkelijk wil zijn voor dagjesmensen zal het moeten zorgen voor parkeerfaciliteiten waar ook touringcars geparkeerd kunnen worden."

Wat doet Weesp verkeerd?
"Ik zie geen blauwe vlag wapperen die aangeeft dat de gemeentewateren erkend zijn en beschikken over de vereiste voorzieningen op loopafstand. Het beheer van de havens is te versnipperd. Verder wordt er zodra je je neus maar laat zien meteen om geld gevraagd. Dat is niet gastvrij: laat mensen alleen betalen voor overnachtingen en zorg dat de bruggen 's avonds langer en overdag altijd open zijn in het seizoen. Een extra toeristische trekker zou ook welkom zijn."

'Ik weet nog niet zeker of ik doorga met de opstaptochten in Weesp'