Een huwelijk in de Van Houtenkerk in 2011, een van de acht trouwlocaties in Weesp.
Een huwelijk in de Van Houtenkerk in 2011, een van de acht trouwlocaties in Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

'Eendagstrouwambtenaar' roept weerstand op

WEESP - Het plan om Weesp een van de meest vooruitstrevende steden op het gebied van trouwen te maken, stuit op weerstand van de trouwambtenaren. Die vinden dat het sluiten van een huwelijk een serieuze zaak is.

door Christian Pfeiffer

Wie nu nog in Weesp wil trouwen loopt tegen een aantal beperkingen op: zo mag er maar op een achttal officiƫle plekken een huwelijk worden voltrokken en is er alleen de keuze uit (buitengewoon) ambtenaren van de burgelijke stand van de gemeente Weesp. De gemeenteraad wil hier een einde aan maken. Op verzoek van die gemeenteraad heeft het college nu nieuwe trouwregels gemaakt en die zijn compleet anders dan de huidige regels.

Want iedereen mag straks op elke plek trouwen met de trouwambtenaar die hij of zij wil. Die worden dan benoemd voor een dag. Maar het plan stuit op weerstand van de huidige trouwambtenaren van de gemeente, zo bleek tijdens de vergadering van de raadscommissie over dit plan. De bekende poppenspeler en BABS Alexander Bauwens sprak in namens alle trouwambtenaren en vertelde dat zij er niet zo blij mee zijn.

"Het sluiten van een huwelijk is een serieuze, wettelijke, taak en daarvoor heb je ervaring nodig", zo sprak Bauwens. "Elke ambtenaar volgt nu nog een speciale opleiding op hbo-niveau, loopt een aantal huwelijken mee en volgt nog regelmatig cursussen. Daarbij doe je er ervaring op die heel belangrijk is en ook later goed van pas kan komen. Niet vaak, maar soms. Ik heb bijna 350 huwelijken gesloten, en er zijn er drie of vier waarbij er iets gebeurde dat ik blij was dat ik kon terugvallen op mijn ervaring", zo stelde Bauwens. Wat er dan precies was voorgevallen, vertelde hij dan weer niet.

Ook is het sluiten van een huwelijk een kwestie van planning en tijd, zo speechte hij verder. "Want soms is er maar weinig tijd en staat het volgende stel alweer te wachten." En als laatste vinden de ambtenaren het moeilijk te verkroppen dat er bij een huwelijk met een 'eendagstrouwambtenaar' wel een trouwambtenaar van de gemeente Weesp in de zaal moet zitten om een oogje in het zeil te houden. "En dan gaat het mis? En dan? Dan kunnen we niet ingrijpen, want we moeten toekijken. Begrijp ons niet verkeerd: nu al krijgen stelletjes ruimschoots de gelegenheid om hun dierbare te laten spreken op de ceremonie. Dus daarvoor hoeft het niet."

'Het sluiten van een huwelijk is een serieuze, wettelijke, taak'

Of de gemeenteraad gaat luisteren naar de bezwaren is nog maar de vraag. VVD en WSP (samen bijna een meerderheid) staan achter de versoepeling van de trouwregels.

Het was de VVD die eerder voorstelde om alle plaatsen in Weesp te kunnen aanwijzen als trouwlocatie. De WSP kwam met het voorstel om stelletjes zelf trouwambtenaren te laten benoemen. Want zoals WSP-raadslid Lars Boom zegt: "Het is vooral toch echt een feestje van het koppel dat gaat trouwen, waarom zouden we dat beperken?" De partijen werpen als tegenargument op dat het in veel grote steden in Nederland al gebruikelijk is dat stelletjes hun eigen trouwambtenaar kunnen laten benoemen en zoiets moet toch via een rechtbank, een proces van maanden. Dan is er voldoende tijd om iemand kundig te maken. Het CDA lijkt tegen. Tenminste, op het gebied van het vrijgeven van de trouwambtenaren. Niemand is tegen het plan om overal te kunnen trouwen in de stad, ook de trouwambtenaren niet. Die juichen dat deel van het plan alleen maar toe. Mede omdat Weesp steeds populairder wordt als trouwlocatie.

Alexander Bauwens ziet de plannen niet zitten.